O bylinkách
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Bylinek existuje nespočet různých druhů a bez přehánění se dá říct, že bychom se bez nich v kuchyni jednoduše neobešli. To ví i šéfkuchař Roman Paulus, a proto natočil video přehled těch nejpoužívanějších (ale i méně známých) bylin, na které můžete při vaření narazit. Dozvíte se plno zajímavostí o klasikách, jako je pažitka, bobkový list, oregano či bazalka, ale objevíte i o něco méně známé bylinky, mezi které patří třeba yzop, estragon nebo libeček. Roman Paulus vám přehledně vysvětlí, které z nich se nejlépe hodí k masu, které do polévky a se kterými uděláte nejvíce parády například v dezertech.


Tagy

Škola vaření

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Tymián

01.Jedná se o nižší keřík a drobnými lístky, který patří mezi tuhé bylinky – to znamená, že po vaření vyndáváme větvičky, které se špatně jí. Narazit můžeme nejen na klasický tymián obecný, ale i různé ovoněné kultivary. Nejznámější je zlatý citronový s vůní po citrusech. 

02.Využití: Tymián je základem pro oblíbené Bouquet garni. Uplatnění najde zejména ve středomořské kuchyni, hodí se k rybám, jehněti či telecímu masu.

Rozmarýn

03.Středně vysoký keřík s jehličkovitými listy nesmí chybět na žádné grilovačce. Vaříme s celými větvičkami, které následně z jídla vyndáváme nebo necháme stranou na talíři. Ačkoli jde o středomořskou bylinku, dnes ho již bez problému koupíte v každém obchodě v květináči.

04.Využití: Rozmarýn se hodí ke středomořské kuchyni, na pečené brambory a neobejdeme se bez něj při grilování. Skvěle dochutí jehněčí, ryby i hovězí. Dokonce si s ním připravíte i skvělý drink nebo jej využijete místo špejle.

Máta

05.Oblíbená bylinka, která nesmí chybět v žádné kuchyni. Používá se jak čerstvá, tak sušená a hodí se do sladkých i slaných jídel. Pokud se rozhodnete mátu pěstovat, raději ji nechte v květináči. Roste totiž jako divá a mohla by zabrat všechen prostor v okolí. Vyzkoušet můžete i zajímavější kultivary, jako mátu ananasovou, pomerančovou nebo třeba čokoládovou.

06.Využití: Nejčastěji se s mátou setkáme v nápojích. Teplý čaj ze sušených lístků nebo osvěžující letní limonádu s čerstvou svěží větvičkou zná každý. Zelené lístky zdobí velké množství dezertů a neztratí se ani na zdravém chia pudinku. Využijete ji ale i ve slaných jídlech, jako je zeleninový kuskus nebo salát s halloumi sýrem. V Anglii se setkáte i s mátovým želé podávaným s jehněčím.

Petržel

07.Oblíbená bylinka, která je základem české kuchyně. K využití se nabízí různé druhy – třeba zdobná kudrnka nebo velkolistá petržel vhodná k nasekání. Užitečná ale umí být i jinými způsoby – říká se, že v bylinkovém záhonu umí odpudit dotěrné mšice 😉.

08.Využití: Petržel se hodí takřka do všeho. Je základem po poctivý vývar, ochutí čerstvě uvařené omaštěné brambory, ozdobí talíř s rybou a dokonce ji můžeme i usmažit nebo použít na pesto či salát. A napadlo vás někdy, že se hodí i do ovesné kaše?

Estragon

09.Méně obvyklá bylinka, kterou se čeští kuchaři ještě stále učí používat. Jeho chuť je hřejivá, nasládlá, lehce pikantní a využijete ji hlavně ve francouzské kuchyni. 

10.Využití: Čerstvý estragon je základ pro dobrou Béarnskou omáčku. Větvička skvěle ovoní maso při grilování nebo ochutí čerstvou rybu. Zkusili jste už domácí hořčici? Tu nejlepší připravíte právě s estragonem. Připravit lze i skvělý ochucený domácí ocet a nebo fenomenální humří polévku.

Levandule

11.Oblíbená fialová kvítka s nezaměnitelnou vůní se hodí i do kuchyně. Využívají se jak květy, tak lístky a jako příjemný bonus ji můžete pěstovat i v truhlíku na slunném parapetu. Když bylinku nevyužijete v kuchyni, usušenou pověste do skříně – říká se, že vyhání moly 😉.

12.Využití: Levandule skvěle dochutí jehněčí nebo drůbeží. Oblíbeným a známým receptem je pečené kuře na levanduli. Hitem posledních let se však stává skvělý levandulový sirup, ze kterého připravíme osvěžující letní limonádu.

Yzop

13.Tahle hluchavce podobná bylinka s modrými kvítky se vyskytuje hlavně ve středomoří. Díky svému výraznému aroma zaujala nejen kuchaře, ale využití najde i v domácí lékárně. Bývá používána na podporu trávení i proti nepříjemnému nadýmání.

14.Využití: Yzop nejčastěji využijeme ve středomořské kuchyni. Hodí se k pečeným masům (zejména ke králíkovi), nakládané zelenině i do paštiky.

Pažitka

15.Nezaměnitelná „tráva“ vonící po cibuli s příjemně ostrou chutí nesmí chybět na žádné zahrádce. Nezapomeňte však, že jedlé jsou i květy, které skvěle ozdobí salát nebo sváteční chlebíčky.

16.Využití: Čerstvě nasekaná bylinka skvěle ochutí vařené nové brambory, saláty a chybu rozhodně neuděláme, pokud s ní posypeme čerstvý křupavý chléb s máslem. Nadrobno nasekaná skvěle dozdobí talíř s buřtgulášem či chlebíčky a hodí se i do dipu. A slyšeli jste již o proslulé pažitkové omáčce původem z Vídně?

Bobkový list 

17.Víte, že slavný vavřínový věnec je právě z voňavých bobkových listů? Tahle bylinka si vítězné místo právem zaslouží. Listy jsou jedním ze základů české kuchyně. Je součástí divokého koření – české svaté trojice v kuchyni. Obvykle se používá sušený, ale ještě lépe chutná, když použijete čerstvý list přímo z keříku.

18.Využití: Bez bobkového listu se neobejde klasický vývar, oblíbená svíčková ani pečené vepřové koleno. Využijete ho při nakládaní hub, ale i na specialitky, jako jsou vegetariánské lasagne, kanec se šípkovou nebo jelení roláda na víně.

Šalvěj

19.Vysoký obsah éterických olejů propůjčuje šalvěji nejen skvělé využití v kuchyni, ale po staletí je známá i v léčitelství či jako součást okrasných zahrádek. Ze šalvěje hispánské získáváme chia semínka, šalvěj divotvorná je zase známá pro své psychotropní účinky. K kuchyni se setkáváme nejčastěji s lístky šalvěje lékařské.

20.Využití: Sušené či čerstvé lístky se skvěle hodí zejména do italské kuchyně. Rozumí si s telecím masem, ale skvěle doplní i vepřové, drůbež nebo ryby. Zkuste i šalvějový čaj, po generace osvědčený proti bolestem

Oregano

21.Oreganu, nazývanému také dobromysl nebo koření králů, patří už od pradávna čestné místo v kuchyni, ale také je mu přisuzována čarovná moc. Prý se s jeho pomocí dá přivolat pravá láska. A vzhledem k tomu, že láska prochází žaludkem, vůbec o tom nepochybujeme 😉.

22.Využití: Své využití najde zejména v italské kuchyni. Skvěle se hodí na pizzu, do těstovin i k ochucení mletého masa. Oregano je příbuzné naší české majoránce, která má své nezastupitelné místo zejména v guláši, bramborácích či oblíbené tlačence.

Bazalka

23.Snad nejznámější italskou bylinku asi není třeba představovat. K sehnání je v každém lepším obchodě a její pronikavá vůně a výrazná chuť neudělá škodu snad v žádném středomořském jídle. Nenechte se však zmást thajskou bazalkou – je sice příbuzná klasické bazalky, ale má výraznější aroma a chutná po lékořici a anýzu. 

24.Využití: Z těch nejznámějších receptů je třeba neopomenout pizzu, bazalkové pesto, rychlou rajčatovou omáčku k těstovinám nebo prostě salát Caprese. Vyzkoušejte ale i osvěžující bazalkový sorbet či obdobu chlebíčků – bruschety.

Meduňka

25.Bylinka příbuzná mátě je nám známá spíš jako čaj. Své čestné místo obhájí, když nemůžeme usnout nebo se potřebujeme uklidnit. Byla by však škoda opomínat i její využití v kuchyni.

26.Využití: Díky svým krásným drobným lístkům připomínajícím jarní kopřivu se používá hlavně na zdobení. Dokonale doplní lehkou pavlovu roládu, rebarborový kompot a hodí se i k dochucení osvěžujícího melounového letního drinku.

Koriandr

27.V posledních letech se stále častěji dostává pozornosti koriandru. V kuchyni umíme využít jak kulatá semínka, tak čerstvé a chuťově velmi specifické lístky, které někdo nemůže vystát a jiný se jich nemůže nabažit.

28.Využití: Čerstvý koriandr využijete zejména v thajské a vietnamské kuchyni. Hodí se do salátů, polévek (nezapomeňme na legendární Pho) či závitků. Neztratí se však ani v kuchyni mexické, kde se bez něj neobejdete velké množství tortill a tacos. Se semínky se pak setkáváme nejčastěji v indických jídlech.

Kopr

29.Specifický tvar, úzké lístky, ale extra silná vůně. Kopr v české kuchyni má významné místo i když ho využíváme v minimálním počtu receptů. Pokud chcete s koprem vařit více a nevíte jak, inspirujte se zejména v polské, arabské nebo skandinávské kuchyni.

30.Využití: Nejdůležitější a nejoblíbenější recept je dozajista klasická česká koprovka a hned za ní kulajda. Měkká voňavá bylinka se hodí ale i do kuskusového salátu, k lososovi či okurkám. Skvěle s ním ozdobíte i kanapky na exkluzivní party.

Libeček

31.Bylinka běžná u našich babiček se pomalu vytrácí, ale je to ohromná škoda. Snadno rostoucí velký keřík je považovaný za jedno z nejznámějších polévkových koření.

32.Využití: Velké čerstvé listy využijeme zejména do polévek a vývarů. Lze jej ale použít jako základ salátu, ochutit omáčky a semínka se dají přimíchat do chlebového těsta.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo