Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Žitný kváskový chleba se špaldovou moukou

Chtěli byste si upéct domácí chléb? Je to snadné. Zejména podle přehledného receptu od šéfkuchaře Romana Pauluse. Pod jeho vedením se naučíte, jak připravit těsto (ochucené jen kmínem a solí) na žitno-špaldový kváskový chléb i jak správně vytvarovat bochánek. Roman Paulus také prozradí své tipy na kynutí v teple i v lednici. Nakonec si budete moct pochutnat na výborném hutnějším celozrnném chlebu. Největší radost vám udělá jen tak s máslem a solí, s podmáslím nebo s oblíbenou pomazánkou – třeba škvarkovou.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 300 g domácího žitného kvásku
  • 1 polév. lž. kmínu
  • 1 polév. lž. soli
  • 350 ml vody
  • chlebová ošatka
  • pečicí plech
  • kuchyňský robot

POSTUP

Veškeré suroviny smícháme dohromady a necháme asi 5 minut zapracovat v robotu. Poté z těsta vypracujeme bochánek a vložíme ho do chlebové ošatky. Necháme ideálně přes noc v chladné místnosti vykynout.

Tip: Jak připravit domácí žitný kvásek se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Rozpálíme troubu i plech. Na rozpálený plech vyklopíme nakynutý bochník a vkládáme do rozehřáté trouby na 250 °C, pečeme 20 minut, poté dopečeme při 200 °C dalších 20 minut. V troubě máme po celou dobu pečení mističku s vodou.

Podáváme s máslem a solí. ?

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU