Základní druhy brambor
Jaké jsou varné typy brambor?
● Varný typ A – salátové
Takové brambory jsou tuhé, pevné a nerozvaří se snadno. Nejvíc je využijete do bramborového salátu, ale hodí se i na pečení bramborových plátků v troubě.
● Varný typ B – přílohové
Nejpoužívanější, univerzální a nejběžnější druh, který se hodí na přílohy, do polévky i na domácí guláš.
● Varný typ C – moučné
Brambory s nejvyšším obsahem škrobu, díky kterému jsou ideální do těst a na smažení. Připravíte z nich hranolky, bramboráky i placky, knedlíky i noky, oblíbené škubánky, domácí slané chipsy a neobvyklou slámu. Zachutnají vám z nich ale i šťouchané brambory nebo bramborové kaše.
● Varný typ D – krmné
Ty se v běžných obchodech neprodávají. Jsou určené na výkrm hospodářských zvířat.
● Smíšený varný typ
Existují i typy A-B nebo B-C. Takové jsou na pomezí jednotlivých skupin a mají tak univerzálnější využití.
Co znamená nové/konzumní/pozdní brambory?
● Nové brambory
Najdete je v obchodě obvykle od ledna do poloviny května roku sklizně a vyznačují se pevnou slupkou, která se neloupe. Hodí se tedy na grilování, pečení, špízy a nebo jako příloha.
● Brambory rané (konzumní rané)
Sklízejí se od poloviny května do června a mají nedozrálou slupku, která se už ovšem loupe.
● Brambory konzumní ostatní (konzumní pozdní)
Prodávají se po sklizni od července a jsou určené pro léto, podzim a zimu. Hodí se i na dlouhodobé skladování až do jarních měsíců.
Znáte i neobvyklé brambory?
● Červené
Vyznačují se červenou slupkou a pevnými hlízami, co se nerozvaří. Mají lehce odlišnou chuť a hodí se zejména na přílohy.
● Fialové
Na rozdíl od červených brambor mají ty fialové zabarvenou nejen slupku, ale i dužinu. Jsou tak velice estetické a výborně se hodí na hranolky, chipsy, efektní bramboračku ale i jako 1/3 brambor do salátu, aby byl barevnější.
● Rohlíčky
Rohlíčky zastupují odrůdy brambor podlouhlého vzhledu. Díky tvaru se skvěle hodí na saláty a hranolky.
● Batáty
Batáty nepatří botanicky pod brambory, ale jedná se o rostlinu s názvem povijnice batátová. Hlízy jsou větší se specifickým tvarem, oranžovou barvou a nasládlou chutí. Výborně se hodí na kaše, polévky, ale i jako přílohy nebo ke grilování. Červené batáty vařte nebo pečte a klidně je podávejte i ve slupce. Žluté batáty jsou nejvhodnější na smažení – bramboráky, hranolky nebo chipsy.
● Topinambury
Topinambury také nejsou brambory. Jedná se o slunečnici topinambur, lidově zvaná židovské brambory, a využívá se prakticky stejně jako běžné brambory. Jsou vhodné pro diabetiky, protože neobsahují škrob, ale diabeticky vhodný inulin. Bohaté jsou na železo, křemík, draslík a vitamin C a proto jsou hojně využívané při zdravém stravování. Jsou poměrně vodnaté a vhodné na kaše, polévky i klasické přílohy.