Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Humří hlavy a schránky bez masa upečeme v troubě a rozdrtíme na menší kousky, aby se lépe vyvařily.
Do rozpáleného hrnce nalijeme sezamový, dýňový a lísko-oříškový olej, přidáme lžíci másla a na směsi zpěníme černý pepř, nové koření a bobkový list. Po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a orestujeme lehce na barvu. Přidáme i kostičky řapíkatého celeru, najemno nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku a najemno nakrájený fenykl a pórek.
Zarestovaný základ ochutíme rajčaty, cukrem, rozmarýnem a tymiánem. Osolíme, zasypeme humřími skelety a asi 5 minut restujeme. Ke konci zalijeme rozpálený hrnec brandy a pomocí dlouhé špejle zapálíme – oflambujeme.
Tip: O dřevěné vařečky se nebojte! Během flambování hoří pouze vypařující se alkohol a nic jiného nestačí zapálit. Přesto buďte raději velmi opatrní a děti držte v dostatečné vzdálenosti.
Jakmile oheň dohoří, přilijeme bílé i portské víno, silný rybí vývar a vaříme alespoň hodinu.
Vařenou polévku rozmixujeme a propasírujeme přes mlýnek na pasírování nebo hrubý cedník.
Lehce zahustíme jasmínovou rýží, dochutíme čerstvým estragonem a anýzovým likérem. Dle potřeby dosolíme a přisypeme mleté pálivé papričky. Zalijeme smetanou a vaříme do změknutí rýže.
Hotovou polévku rozmixujeme spolu se zbytkem másla a přecedíme přes jemné síto.