Perníkové koření
Perníkové koření nepatří jen do vánočních perníčků nebo perníkové buchty. Své využití najde i v červeném zelí, zvěřinových jídlech a dokonce i při výrobě domácí zmrzliny. Například zajíc na černo, nebo švestková omáčka si o tuto směs vyloženě říká.
Jaký je základní recept na domácí perníkové koření? A k čemu lze ještě jednotlivé koření využít?
- Veškeré koření smícháme již mleté, nebo ideálně nameleme v mlýnku či v hmoždíři.
- Badyán (1 lžička) – celý ho využijete i na svařák či do oblíbené asijské polévky Pho.
- Nové koření (1 lžička) – v celku se využívá na vývary, mleté maso a české omáčky (třeba na koprovku).
- Zelený kardamom (1 lžička) – tobolky se hodí zejména do indické kuchyně, ale ani v Česku se o Vánocích neztratí.
- Hřebíček (1 lžička) – bez něj se neobejde tradiční svařené víno a parádu udělá i v rajské omáčce.
- Skořice (2 lžičky) – skvěle se hodí do zimních horkých nápojů, sladkých moučníků jako je štrúdl, ale radost udělá i s jehněčím na indický způsob.
- Muškátový ořech (1 lžička) – zkusili jste ho čerstvě nastrouhaný v bramborové kaši? Pokud ne, tak rozhodně neváhejte!
- Zázvor (2 lžičky) – čerstvý zazáří zejména v asijské kuchyni a rychlých wok receptech. Sušený (a drcený) využijete spíše do moučníků.
- Fenyklová semínka (½ lžičky) – ze semínek je výborný a užitečný čaj. Oproti tomu hlíza slouží jako skvělá zelenina hlavně k rybám a listy se hodí do jogurtových dresinků.
- Semínka koriandru (½ lžičky) – ta využijeme zejména v asijské kuchyni a svou důležitou roli hraje hlavně v kari.
- Anýzová semínka (½ lžičky) – z anýzu se ve středomoří připravuje lahodný likér. Chuť po lékořici dodává i dětským bonbonům.
Divoké koření
Divoké koření je v české kuchyni hojně využívané. Neobejde se bez něj pořádný vývar, zvěřina a hlavně tradiční česká svíčková. Oproti perníkovému koření zde používáme celé sušené plody, které nemeleme a z hotového jídla buď vyndáme, nebo je v něm rozmixujeme. Často se vkládá do plátýnka, sváže provázkem a celý balíček z hotového jídla odstraní. Nemusíme se tak bát, že se zakousneme do tvrdé kuličky.
Jaký je základní recept na domácí divoké koření? A k čemu lze ještě jednotlivé koření využít?
- Základem je kombinace nového koření, černého pepře a bobkového listu v poměru 2:5:1. Ostatní můžeme do směsi přidat v závislosti na chuti celého jídla.
- Nové koření (10 kuliček) – vcelku se využívá na vývary, mleté maso a české omáčky.
- Černý pepř (25 kuliček) – hodí se skoro všude. Nepostradatelný je zejména na šťavnatém steaku. Dokáže však trochu přiostřit takřka každé jídlo.
- Bobkový list (5 listů)– neobejde se bez něj žádný vývar. Nezapomeňte ho však přidat i při vaření luštěnin.
- Jalovec – výborně se hodí ke zvěřině, třeba ke kanci se šípkovou. Zkuste ho i jako přírodní žvýkačku.
- Kmín – výborně doplní chuť brambor a neobejde se bez něj poctivá česnečka ani kysané zelí.
- Hořčičné semínko – nejznámější je svým využitím při nakládání okurek. Vyrábí se z něj ale hlavně hořčice.
- Zázvor – čerstvý zazáří zejména v asijské kuchyni a rychlých wok receptech. Zkusili jste už asijský marinovaný zázvor?
Bouquet garni
Výraz pocházející z francouzštiny v sobě skrývá čerstvé bylinky provázkem svázané do jedné menší kytice. Výborně se tak hodí na přípravu omáček i vývaru, kde se celý malý buket vyvaří a stonky pak snadno vyndáme.
- Neexistuje žádný obecný recept, ale většinou obsahuje čerstvou petržel, tymián, rozmarýn, čerstvý bobkový list a třeba i část pórku.
- Přidat můžete i bazalku, sušený bobkový list, krvavec, kerblík, čerstvý pepř, saturejku nebo estragon.