Perníková zmrzlina
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Perník si většina z nás spojuje s Vánoci, ale tušili jste, že může skvěle chutnat i ledově studený? Kdo nevěří, tomu to dokáže šéfkuchař Roman Paulus se svým receptem na perníkovou zmrzlinu! Naučíte se, jak připravit základ ze žloutků i jak uvařit výbornou krémovou zmrzlinu s perníkovým kořením a medem. K dokončení kouzla pak postačí už jenom jednoduchý zmrzlinovač.

Tagy

Zmrzlina

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Perníková zmrzlina

  • 500 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 130 g krupicového cukru
  • 120 g žloutků (asi 6 kusů)
  • 1 × lžička perníkového koření
  • 40 × medu
  • 1 × lžička perníkového koření nastrouhaný perník
  • 1 × lžička perníkového koření nastrouhaný perník k podávání lístky máty
  • k podávání oplatková trubička k podávání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

11 923 kJ / 2 850 kcal

Bílkoviny

31,30 g

Tuky

208,40 g

Vláknina

0,80 g

Sůl

0,94 g

Sacharidy

202,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Smetanu a mléko nalijeme do hrnce, přidáme polovinu cukru, perníkové koření, přivedeme do varu a vypneme plamen.

02.Žloutky ručně vyšleháme s druhou polovinou cukru. Malou část mléčné směsi přilijeme ke žloutkům, metličkou důkladně promícháme a žloutky vlijeme do zbylého mléka. Přidáme med a za stálého míchání pomalu zahřejeme „na růži“ – to znamená, že ohříváme do takové konzistence, aby po rozfouknutí směsi na vypouklé straně vařečky vznikl květu podobný tvar. Přecedíme a necháme vychladnout.

03.Vychladlou směs naplníme do namraženého zmrzlinovače a necháme zpracovávat asi 40 minut do požadované konzistence.

04.Hotovou zmrzlinu přendáme do krabičky a necháme ještě 20 minut zatuhnout v mrazáku nebo rovnou servírujeme.

05.Podáváme posypané nastrouhaným perníkem, ozdobené lístky máty a oplatkovou trubičkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo