Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Dle triku medové perníčky si vypracujeme těsto na perníkovou chaloupku.
Tip: Jak připravit perníkové těsto se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.
Vyválíme z něj asi 5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme nožem díly dle šablony.
Tip: PDF šablonu na perníkovou chaloupku ke stažení a vytištění získáte jednoduchým kliknutím na tlačítko níže.
Jednotlivé díly položíme na pečicí papír na plech a teprve poté vykrojíme i okénka (můžete použít libovolné vykrajovátko, které doma máte), dveře, hvězdičku a nožem naznačíme čáry znázorňující roubení.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, podložku a střechu 10 minut, boky chaloupky 8 minut. Jednotlivé díly necháme před zdobením vychladnout a alespoň 2 dny odpočinout v papírové krabici nebo na otevřeném místě.
Tip: Nezavírejte perníček hned do vzduchotěsných obalů, kdyby se „nevydýchal“, mohla by z něj opadávat poleva.
Odpočaté díly nastrouháme na spárech přibližně pod 45°, aby k sobě díly dobře pasovaly.
Ozdobíme střechu a zdi chaloupky podle fantazie, necháme zaschnout a dáme se do slepování.
Tip: Jak připravit osvědčenou polevu na perníčky se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.
Nejprve slepíme 4 boční díly chaloupky (čela a boky), necháme přes noc zaschnout, přilepíme jednu stranu střechy, necháme přes noc zaschnout, poté druhou stranu střechy, necháme zaschnout a nakonec celou chaloupku přilepíme na podložku. A necháme zase přes noc zaschnout.
Nakonec dozdobíme rampouchy, polevou zakryjeme sváry, ozdobíme podstavec a chaloupka je hotová.