Roman Paulus
Doba přípravy4 hod.

Perníková chaloupka

Jak sestavit jednoduchou a přesto krásnou perníkovou chaloupku? Je to snazší, než si myslíte! Pusťte si video šéfkuchaře Romana Pauluse z Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se, jak chaloupku z perníku sestavit, inspiraci na zdobení domečku z perníku a co je nejdůležitější, získáte i šablonu na chaloupku z perníku k vytištění. Domeček vyžaduje trpělivost a čas na zasychání, ale samotná výroba je zábavná a jednodušší, než si myslíte. Obdarujte letos své blízké uměleckým dílem, nebo s dětmi vytvořte svojí verzi voňavé dekorace, kterou po Vánocích můžete bez výčitek sníst ?.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Perníkové těsto

  • 400 g hladká mouka
  • 140 g moučkový cukr
  • 65 g máslo
  • 2 × vejce + na potření
  • 2 × lžíce med
  • 1,5 × lžíce perníkové koření
  • 1 × lžička jedlá soda
  • 1,5 × lžíce kakao

Poleva na perníčky

  • 1 × bílek
  • 10 × lžíce (mírně navršená) moučkový cukr
  • 1 × lžička citronová šťáva
  • 1 × lžička bramborový škrob
  • zdobicí sáček
  • zdobicí špička
  • struhadlo
Šablona na perníkovou chaloupku Stáhnout

POSTUP

Dle triku medové perníčky si vypracujeme těsto na perníkovou chaloupku.

Tip: Jak připravit perníkové těsto se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Vyválíme z něj asi 5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme nožem díly dle šablony.

Tip: PDF šablonu na perníkovou chaloupku ke stažení a vytištění získáte jednoduchým kliknutím na tlačítko níže.


Jednotlivé díly položíme na pečicí papír na plech a teprve poté vykrojíme i okénka (můžete použít libovolné vykrajovátko, které doma máte), dveře, hvězdičku a nožem naznačíme čáry znázorňující roubení.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, podložku a střechu 10 minut, boky chaloupky 8 minut. Jednotlivé díly necháme před zdobením vychladnout a alespoň 2 dny odpočinout v papírové krabici nebo na otevřeném místě.

Tip: Nezavírejte perníček hned do vzduchotěsných obalů, kdyby se „nevydýchal“, mohla by z něj opadávat poleva.

Odpočaté díly nastrouháme na spárech přibližně pod 45°, aby k sobě díly dobře pasovaly.

Ozdobíme střechu a zdi chaloupky podle fantazie, necháme zaschnout a dáme se do slepování.

Tip: Jak připravit osvědčenou polevu na perníčky se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Nejprve slepíme 4 boční díly chaloupky (čela a boky), necháme přes noc zaschnout, přilepíme jednu stranu střechy, necháme přes noc zaschnout, poté druhou stranu střechy, necháme zaschnout a nakonec celou chaloupku přilepíme na podložku. A necháme zase přes noc zaschnout.

Nakonec dozdobíme rampouchy, polevou zakryjeme sváry, ozdobíme podstavec a chaloupka je hotová.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.