Roman Paulus
Doba přípravy3 hod. 30 min.

Vařená plec s rajskou omáčkou

Nejlepší rajskou vaří samozřejmě maminky, ale vaše vlastní může být hned druhá v pořadí! Šéfkuchař Roman Paulus připravil tradiční recept na rajskou omáčku z vařené kulaté plece (neboli falešné svíčkové). Ve videonávodu se naučíte vše – jak špikovat maso, jak připravit zeleninový základ i jak omáčku propasírovat. Rajská omáčka z protlaku je česká klasika a i když to není rychlovka na pár minut, u výtečného nedělního oběda s celou rodinou ji rozhodně oceníte.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 800 g falešné svíčkové (hovězí kulaté plece) Řezníkova čerstvá porce
  • 100 g anglické slaniny Pikok v celku
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • řepkový olej Vita D'or
  • 50 g mrkve + 1 kus na špikování
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 5 bobkových listů Kania
  • 8 kuličky celého černého pepře Kania
  • 4 kuličky nového koření Kania
  • 1 cibule
  • 2 polév. lž. krupicového cukru Castello
  • 100 g rajčatového protlaku Kania
  • 1 hovězího vývaru
  • ½ lžičky mleté skořice Kania
  • 1 citron (šťáva)
  • 50 g másla Pilos
  • houskový knedlík
  • kovové sítko
  • provázek

POSTUP

50 g slaniny nakrájíme na kostičky. Zbylých 50 g na dlouhé špalíčky vhodné ke špikování, které dáme zamrazit. Ke špikování si podélně nakrájíme i oloupanou mrkev.

Hovězí maso očistíme, prošpikujeme ztuhlou slaninou a mrkví, svážeme provázkem, osolíme a opepříme.

Tip: Jak prošpikovatsvázat maso se dozvíte v podrobných videích Kulinářské akademie Lidlu.

Rozehřejeme olej v pánvi a připravené hovězí krátce opečeme ze všech stran a přendáme do pekáče. Do výpeku po mase nasypeme slaninu na kostičky, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) pokrájenou na kostky, divoké koření (bobkový list, celý pepř a nové koření) po chvíli i cibuli také nakrájenou na kostky, cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme protlak, krátce restujeme, podlijeme vývarem a ochutíme skořicí.

TIP: Jak připravit domácí hovězí vývar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Základ z pánve přelijeme do pekáče přes maso, přiklopíme a dusíme v troubě rozpálené na 160 °C do měkka asi 2,5 hodiny. Průběžně podléváme vývarem.

Maso po udušení vyndáme, zbavíme provázku, omáčku propasírujeme, přivedeme do varu, dochutíme citronovou šťávou, trochou cukru a špetkou skořice a zjemníme máslem.

Podáváme s houskovým knedlíkem. 

Tip: Jak připravit domácí houskové knedlíky se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU