Dýně patří mezi typické podzimní suroviny a je symbolem Halloweenu. Znáte ale všechny druhy dýní? Podívejte se na video s Romanem Paulusem a dozvíte se více.
Dýně patří mezi typické podzimní suroviny a je symbolem Halloweenu. Znáte ale všechny druhy dýní? Podívejte se na video s Romanem Paulusem a dozvíte se více.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Dýně jsou oblíbenou zeleninou, která se pěstuje po celém světě a existuje v mnoha různých druzích. Každý druh má své specifické vlastnosti a využití. Podívejte se na nejpopulárnější druhy dýní:
Impozantní velikost, výrazná oranžová barva a hladká slupka – to je dýně Goliáš. Byla vyšlechtěna nejen pro velikost plodu, ale také pro velké množství semínek. Pozor však na skladování – kvůli vysokému obsahu vody se rychle kazí a nevydrží dlouho. Její neutrální, mírně nasládlá chuť ji předurčuje pro využití v dezertech, marmeládách či kompotu, ale zdaleka nejčastěji se stává hvězdou Halloweenu díky svému tvaru a velikosti ideální pro vyřezávání. Jak ji správně vyřezat na Halloween? Mrkněte na náš návod.
Dýně hokaido je stálicí podzimní kuchyně. Důvodem může být fakt, že se nemusí loupat, což šetří čas a zároveň zachová maximum chuti i živin. Sladká dužina s jemným oříškovým nádechem se hodí do polévek, pyré i pomazánek. Pochází z Japonska, kde se těší velké oblibě, i u nás si však rychle získala srdce (a chuťové buňky) mnoha kuchařů. Využijte ji třeba na přípravu dýňové pomazánky nebo ochutnejte dýňové pyré.
Na první pohled obyčejná oválná dýně se žlutou slupkou, po uvaření nebo upečení ale překvapí dužinou, která se rozpadá na vlákna připomínající špagety. Tato zvláštnost dává špagetové dýni zcela výjimečné postavení v kuchyni – lze ji využít jako zdravější alternativu těstovin. Má neutrální, lehce nasládlou chuť a skvěle se kombinuje se slanými i sladkými omáčkami.
Na první pohled vyniká svou světlou, krémově bílou až porcelánovou slupkou, která vytváří výrazný kontrast s bohatě oranžovou dužinou uvnitř. Tento barevný rozdíl potěší nejen při vaření, ale i při servírování – pokrmy z bílé dýně působí na talíři obzvlášť lákavě. Její dužina je jemná, nasládlá a dobře se hodí do polévek, pyré, koláčů i na pečení.
Jedna z nejvoňavějších a nejcharakterističtějších dýní vůbec – muškátová dýně upoutá nejen svým žebrováním a proměnlivými barvami (od oranžové po zelenošedou), ale hlavně jemnou chutí s nádechem muškátového oříšku. Díky tomu skvěle dochutí polévky, zeleninové směsi, guláše nebo zapékané pokrmy.
Elegantní hruškovitý tvar, béžová slupka a nádherně oranžová, sladká dužina – to je máslová dýně. Pochází ze Střední Ameriky a stejně jako její domovina, i ona má ráda teplo a slunce. Pokud váháte, jak ji zpracovat, její jemná, máslová chuť s oříškovým nádechem vynikne v polévkách, např. s kokosovým mlékem, přílohách nebo třeba zavařená nasladko.
Malá, kulatá a s krémově bílou slupkou s tmavě zelenými pruhy – to je dýně Sweet dumpling. Její vzhled zaujme na první pohled, ale potěší i chutí. Dužina je jemná, sladká a připomíná kaštany nebo sladké brambory. Skvěle se hodí k pečení, plnění nebo jako příloha k masu.
Jsou malé, barevné a hravé. Najdete je ve všech možných tvarech, velikostech i barvách, často s hrbolatou nebo žebrovanou slupkou, která z nich dělá perfektní podzimní dekoraci, která ozdobí každý stůl i vchodové dveře. Není však radno je ochutnávat – většina okrasných dýní není určena ke konzumaci a některé mohou být i mírně toxické.
Každý z těchto druhů dýní nabízí jedinečné vlastnosti, které je činí vhodnými pro různé kulinářské i dekorativní účely.