Vyřezávání dýně krok po kroku
Doba čtení 4 minut

Vyřezávání dýně krok po kroku

Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností. Není divu: při jejich výrobě hravě zabavíte sebe i děti. Kromě originální dekorace navíc ještě získáte lahodný vedlejší produkt – semínka a dužinu, na kterých si na závěr můžete celá rodina společně pochutnat.

Se sháněním vhodných dýní by v tomto období neměly být potíže. Na halloweenské dlabání je nejlepší tykev velkoplodá, jejíž dužina se ukrývá pod tlustou slupkou, kterou je běžně před vařením třeba odstranit. Další druhy dýní, se kterými se můžete setkat, jsou například dýně hokkaido, máslová dýně, špagetová dýně nebo muškátová dýně. O těch jsme se podrobněji rozepsali v tomto dýňovém speciálu.

Máte už svou dýni? Jdeme vyřezávat!

  1. Ze všeho nejdřív vyřízněte horní otvor, kterým se dovnitř bude vkládat svíčka. Hlavním pravidlem je vyřezat jej tak, aby po přiklopení dobře držel na místě a nepropadával do vydlabané dýně. To zajistíte tak, že řezy povedete šikmo a v dostatečné vzdálenosti od stopky. Na odřezání použijte menší ostrý nožík – bude se vám s ním lépe pracovat než s velkým nožem.

  1. Následně se pusťte do vydlabávání. Nejlépe to půjde pevnou polévkovou lžící, s jejíž pomocí nejdřív očistěte dužinu z odříznutého víka. Potom se pokuste dostat z dýně přebytečnou dužinu se semínky a ztenčit její stěny natolik, aby lucernička mohla hezky svítit. Dejte si pozor, ať to nepřeženete – vydlabaná dýně musí zůstat dostatečně pevná a stabilní.

TIP: Semínka a dužinu určitě nevyhazujte! Dýňová semínka omyjte, nechte je usušit, a promíchejte je s malým množstvím olivového oleje a koření. Poté je asi 45 minut pečte v troubě vyhřáté na 120 °C na plechu vyloženém pečicím papírem. Každou čtvrthodinku je promíchejte a nakonec si na nich pochutnejte! Z vydlabané dužiny připravte třeba dýňovou polévku s kokosovým mlékem podle receptu Romana Pauluse.

  1. Přichází čas na nejzábavnější část: samotné vyřezávání. Je jen na vás, jestli se pustíte do vlastních motivů, které si na dýni předkreslíte fixou, nebo využijete třeba vykrajovátek na těsto. S jejich pomocí vytvoří krásná díla i menší děti.

  1. Když bude při práci s vykrajovátky potřeba trocha síly, můžete si pomoct paličkou na maso. Při vyřezávání vlastních tvarů zase může přijít vhod ostrý odlamovací nůž. Vykrojené tvary nevyhazujte – upečte je na plechu s trochou olivového oleje a soli.

  1. Po vydlabání vložte na dno dýně svíčku. Aby byla v lucerničce lépe chráněna proti větru, můžete ji umístit do sklenice. Teď už ji stačí jen zapálit, přiklopit víko a kochat se svým oranžovým uměleckým dílem!

Jak zajistit, aby vám vyřezaná dýně vydržela co nejdéle?

Abyste zabránili rychlému vysychání dýně, potřete všechny „řezné rány“ vazelínou. Můžete dýni také zvenčí i zevnitř důkladně postříkat dezinfekčním prostředkem proti plísním, nechat jej 20 minut působit a setřít. Jedním z nejdůležitějším faktorů, které ovlivňují životnost lucerničky, je samozřejmě teplota – čím nižší, tím lepší. Obecně počítejte s tím, že vám dýňové světýlko vydrží dělat radost zhruba týden.

Pustíte se letos do vyřezávání? Dejte nám o tom vědět do komentářů!

 

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU