Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností. Není divu: při jejich výrobě hravě zabavíte sebe i děti. Kromě originální dekorace navíc ještě získáte lahodný vedlejší produkt – semínka a dužinu, na kterých si na závěr můžete celá rodina společně pochutnat.
Se sháněním vhodných dýní by v tomto období neměly být potíže. Na halloweenské dlabání je nejlepší tykev velkoplodá, jejíž dužina se ukrývá pod tlustou slupkou, kterou je běžně před vařením třeba odstranit. Další druhy dýní, se kterými se můžete setkat, jsou například dýně hokkaido, máslová dýně, špagetová dýně nebo muškátová dýně. O těch jsme se podrobněji rozepsali v tomto dýňovém speciálu.
TIP: Semínka a dužinu určitě nevyhazujte! Dýňová semínka omyjte, nechte je usušit, a promíchejte je s malým množstvím olivového oleje a koření. Poté je asi 45 minut pečte v troubě vyhřáté na 120 °C na plechu vyloženém pečicím papírem. Každou čtvrthodinku je promíchejte a nakonec si na nich pochutnejte! Z vydlabané dužiny připravte třeba dýňovou polévku s kokosovým mlékem podle receptu Romana Pauluse.
Abyste zabránili rychlému vysychání dýně, potřete všechny „řezné rány“ vazelínou. Můžete dýni také zvenčí i zevnitř důkladně postříkat dezinfekčním prostředkem proti plísním, nechat jej 20 minut působit a setřít. Jedním z nejdůležitějším faktorů, které ovlivňují životnost lucerničky, je samozřejmě teplota – čím nižší, tím lepší. Obecně počítejte s tím, že vám dýňové světýlko vydrží dělat radost zhruba týden.
Pustíte se letos do vyřezávání? Dejte nám o tom vědět do komentářů!
Přichází podzim, imunitu je potřeba posilovat víc než kdy jindy. Vitaminy můžete získat i ze sezónních lokálních plodů.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!