Domácí panettone
hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Italská

počet porcí

Počet porcí

8 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 20 min.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Italský vánoční moučník panettone je známý po celém světě. Příprava originálního receptu trvá několik dní, vy si však můžete připravit domácí panettone podle receptu Riccarda Lucqueho mnohem rychleji. Vyzkoušejte to!


Riccardo Lucque

Riccardo Lucque

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 8 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 1 × pomeranč (kůra)
  • 1 × citron (kůra)
  • 1 × lžička sůl Kania
  • 390 g hladká mouka Belbake + na pomoučnění
  • 65 g cukr krupice Belbake
  • 3 × žloutek
  • 100 g máslo Pilos
  • 1 × lžička vanilkový extrakt Belbake
  • 100 g kandované ovoce Belbake
  • 100 na posypání cukr moučka Belbake

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 878 kJ / 449 kcal

Bílkoviny

5,70 g

Tuky

10,80 g

Vláknina

2,20 g

Sůl

0,90 g

Sacharidy

82,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do hrnce vlijeme mléko, přidáme droždí, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru a sůl, promícháme a zahřejeme na maximálně 40 °C. 

02.Do mísy robota vložíme mouku, cukr, žloutky, změklé máslo. Na přístroji Monsieur Cuisine nastavíme program hnětení na 2 minuty a necháme vypracovat těsto.

03.Přilijeme mléko s droždím a vanilkový extrakt, nastavíme program hnětení na 2 minuty a vypracujeme elastické těsto.

04.Zamíchané těsto přendáme do mísy a přimícháme kandované ovoce a rozinky. V případě potřeby můžete přidat trochu mouky, aby se těsto nelepilo na stěny mísy. 

05.Těsto vložíme do formy na panettone, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

Příprava originálního receptu trvá až několik dní a nechává se dvakrát kynout, tuto domácí verzi panettone připravíte mnohem rychleji.

06.Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 25 minut.

07.Ještě horké ihned otočíme dnem vzhůru, aby panettone nespadlo. Z každé strany zapíchneme do panettone 3–4 špejle a otočíme.

08.Vychladlé panettone nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo