Několik slov o řecké kuchyni
Škola vaření

Několik slov o řecké kuchyni

Řecko je oblíbená turistická destinace. Mnozí z nás ji navštěvují nejen kvůli velkému počtu starověkých památek, ale také kvůli řecké kuchyni, která patří k nejpopulárnějším světovým kuchyním.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Řecko je oblíbená turistická destinace. Mnozí z nás ji navštěvují nejen kvůli velkému počtu starověkých památek, ale také kvůli řecké kuchyni, která patří k nejpopulárnějším světovým kuchyním. Díky teplému středomořskému podnebí jsou řecké stánky celoročně dobře zásobeny čerstvou zeleninou a ovocem. Horské oblasti se skvěle hodí k pasení koz a ovcí, díky čemuž patří zdejší skopové a jehněčí mezi nejpopulárnější druhy masa. Kozí, ovčí ale i kravské mléko se zde využívá k výrobě sýrů, z nichž světově nejproslulejší je balkánský sýr.

Na řeckých stolech najdeme kromě balkánského sýra stejně často sýr halloumi. Tento sýr se nejčastěji připravuje na grilu, kde se vytvoří křupavá kůrka, uvnitř však zůstává lahodně měkký. Podává se jako příloha k salátům nebo masitým pokrmům. Řeckou kuchyni obohacuje vysoce kvalitní olivový olej, který se podává s opečeným pita chlebem. Olivový olej je přísadou k většině pokrmů a často nahrazuje koření. V Řecku si přijdou na své jak vegetariáni, tak i milovníci ryb, mořských plodů, ale i ryze masitých pokrmů. Každý zde najde něco pro sebe!

Selský salát (řecký)

Jedním z nejpopulárnějších pokrmů řecké kuchyně je samozřejmě selský salát, který zbytek světa zná jako salát řecký. Podává se s olivami, červenou cibulí a samozřejmě pořádným kusem balkánského sýra. Pokapaný tím nejkvalitnějším olivovým olejem je lahůdkou, kterou v Řecku prostě musíte ochutnat.

Souvlaki

Najdete v Řecku lokální fast food? Samozřejmě! Maso, hranolky, několik druhů zeleniny a jogurtový dresink. To vše v pita chlebu. Souvlaki je špíz a právě tak se vždy tradičně podával, teprve posléze se začal servírovat v pita chlebu. V Řecku najdete souvlaki s masem ale i v verzi pro vegetariány. Je to vynikající rychlovka.

 

Musaka

Další klasikou této mimořádné kuchyně je musaka. Jedná se o zapečený pokrm z mletého masa s vůní červeného vína - víno je totiž nedílnou součásti řecké kuchyně stejně jako olivový olej. Vrstvy masa střídají vrstvy brambor a lilku, to vše přelijeme hustým bešamelem. Možná se Vám zdá příprava musaky jednoduchá, rozhodně však nepodceňte žádný detail a věnujte přípravě této speciality trochu času.

Plněné papriky

Maso se na řeckých stolech objevuje stejně často jako zelenina, která se připravuje na všechny možné způsoby, proto v řecké kuchyni najdete nespočet receptů na saláty nebo grilovanou či plněnou zeleninu. V Kuchyni Lidlu najdete pokrm, na který v Řecku zcela jistě narazíte –papriky plněné mletým masem, my je podáváme s rajčatovou omáčkou – ta bude chutnat i těm, kteří se obyčejně na zeleninu netváří příliš přívětivě. Podívejte se na video a zjistíte, jak snadná je příprava tohoto pokrmu!

Vepřová kýta s pita chlebem, salátem z červené řepy a jogurtovým dresinkem

Pita chléb je oblíbený nejen v řecké, ale třeba také arabské kuchyni. Pita slouží k namáčení do různých omáček nebo hummusu, můžete jej však také plnit, například vepřovým masem jako Roman Paulus. K tomu podávejte mnoho zeleniny a jogurtový dip. Připravte si doma řeckou hostinu, na tomto pokrmu si skvěle pochutnáte a navíc si stolování s přáteli opravdu užijete.

Chřestový salát se sýrem halloumi

Sýr halloumi je původem z Kypru, místní jej také považují za národní specialitu. Jeho popularita však daleko přesahuje hranice tohoto ostrova. Má lahodnou slanou chuť a hodí se na grilování či smažení. Marcel Ihnačák připravil salát se sýrem halloumi, do kterého přidal zelený chřest a další zeleninu. Ochutnejte a napište nám do komentářů, který z našich receptů Vám nejvíce zachutnal.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.