Masové ragú:
Oloupanou cibuli a řapíkatý celer nakrájíme najemno, česnek na plátky. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a orestujeme nakrájenou zeleninu (cibuli, česnek, řapík). Přidáme 3 bobkové listy, mleté maso a dále restujeme. Ochutíme solí, pepřem, chilli, rajčatovým protlakem, červeným vínem, skořicí a krátce provaříme. Podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme dusit do měkka.
Omyté lilky nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Po chvilce orestujeme na rozpálené pánvi s olivovým olejem z obou stran dozlatova.
Bešamel:
Mléko se 2 bobkovými listy ohřejeme v kastrolu. Mezitím v menším hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Necháme vychladnout. Za stálého míchání do jíšky přiléváme ohřáté mléko. Počkáme, až omáčka zhoustne a poté důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme alespoň 15 minut.
Tip: Podrobný video návod, jak připravit bešamel najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Musaka:
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na plátky. Část poklademe na dno zapékací mísy, zakryjeme masovým ragú, plátky lilku a zalijeme bešamelem. Celý postup opakujeme, dokud nepoužijeme všechny přísady. Zakončíme ovšem vždy masem a bešamelem. Takto připravenou musaku zapékáme v troubě rozehřáté na 160 °C 40 až 45 minut do změknutí brambor. Hotovou necháme 20 minut odležet, než nakrájíme a naservírujeme.
Tip: Připravit můžete jednu velkou musaku ve velkém pekáči a později ji rozporcovat, nebo lze připravit několik jednoporcových mističek.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 793 kcal, 35 g bílkovin, 46 g sacharidů, 47 g tuků.