Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Příprava jíšky

Připravit jíšku, která se používá k zahušťování omáček či polévek, je opravdu snadné. Základní omáčkou, která se z jíšky připravuje, je bešamel. Jíška může být světlá nebo i tmavě hnědá, záleží na tom, jaké jídlo chcete uvařit. Existuje několik variant jíšky od světlé až po tmavě hnědou. Tmavá se hodí třeba k zahušťování guláše. Zkuste si ji připravit spolu s Romanem Paulusem!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × lžíce máslo
  • 4 × lžíce hladká mouka

POSTUP

Máslo rozpustíme v rozehřátém hrnci a přidáme hladkou mouku.

Tip: Na přípravu jíšky můžete použít máslo, sádlo nebo olej.

Promícháme a zarestujeme. Mouka s tukem se dobře spojí a podle délky restování připravíme světlou nebo tmavou jíšku.

Světlá jíška - restujeme 1-2 minuty, aby zůstala světlá.
Tmavá jíška - restujeme dokud jíška lehce nezhnědne. Vypneme plamen a necháme dojít.

Světlá jíška se hodí na přípravu bešamelu nebo k zahuštění světlých omáček. Tmavá jíška se hodí spíše do gulášové či dršťkové polévky.

Tip: Vždy, když přidáváte do jídla jíšku, nezapomeňte ho ještě alespoň 15-20 minut provářet. Díky tomu nebude mouka v jídle cítit.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.