Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Do hrnce připravíme vodu, přidáme očištěný celer, mrkev a petržel, nové koření, bobkový list, celý černý pepř a jednu oloupanou cibuli. Přivedeme k varu. Maso svážeme provázkem, osolíme, opepříme a vložíme do vroucí vody s kořením a zeleninou. Vaříme doměkka asi hodinu a půl. Vařené maso dáme stranou a vývar vycedíme.
Mezitím uvaříme brambory a pohanku.
V pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a necháme zpěnit. Jíšku dáme stranou a necháme vychladnout. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a na lžíci sádla orestujeme dosklovata.
Uvařené brambory rozšťoucháme, přidáme ještě teplou cibulku, vařenou pohanku, mléko, sůl a pepř.
Studenou jíšku zalijeme 100 ml vroucího vývaru, důkladně rozmícháme do zhoustnutí, přidáme ještě asi 400 ml vývaru, cukr, trochu octa a provaříme 15-20 minut.
Provařenou omáčku zjemníme smetanou, můžeme přidat lžíci másla a dochutíme čerstvým sekaným koprem, solí, cukrem a octem.
Servírujeme plátky falešné svíčkové, šťouchané brambory s pohankou, pošírované vejce a porci koprové omáčky. Ozdobíme větvičkami čerstvého kopru.
Tip: Jak připravit pošírované vejce se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.