Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Falešná hovězí svíčková s koprovou omáčkou

Bez koprovky ani ránu! Pokud na ni nedáte dopustit, zamilujete si nový recept šéfkuchaře Romana Pauluse, který uvařil tradiční koprovou omáčku s hovězí kulatou plecí – falešnou svíčkovou. Naučíte se, jak správně maso svázat a připravit, jak správně udělat jíšku na omáčku i jak zvládnout skvělou přílohu v podobě šťouchaných brambor s cibulkou a pohankou. Na závěr nezbývá než koprovku naservírovat, přidat pošírované vejce a skvěle si pochutnat!
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 3 l vody
  • 80 g celeru
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 5 kuliček nového koření Kania
  • 3 bobkové listy Kania
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 cibule
  • 1 kg falešné hovězí svíčkové - kulaté plece Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s černým pepřem Kania
  • 100 g másla Pilos
  • 30 g hladké mouky Belbake
  • 400 g brambor
  • 1 polév. lž. vepřového sádla Pikok
  • 100 g vařené pohanky Campo Largo
  • 100 ml čerstvého plnotučného mléka Pilos
  • 2 polév. lž. krupicového cukru Castello
  • ocet
  • 250 ml čerstvé smetany Pilos (33 % tuku)
  • 1 hrst čerstvého kopru  
  • 4 vejce „M“
  • kovové sítko
  • provázek
  • šťouchadlo na brambory

POSTUP

Do hrnce připravíme vodu, přidáme očištěný celer, mrkev a petržel, nové koření, bobkový list, celý černý pepř a jednu oloupanou cibuli. Přivedeme k varu. Maso svážeme provázkem, osolíme, opepříme a vložíme do vroucí vody s kořením a zeleninou. Vaříme doměkka asi hodinu a půl. Vařené maso dáme stranou a vývar vycedíme.

Mezitím uvaříme brambory a pohanku.

V pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a necháme zpěnit. Jíšku dáme stranou a necháme vychladnout. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a na lžíci sádla orestujeme dosklovata.

Uvařené brambory rozšťoucháme, přidáme ještě teplou cibulku, vařenou pohanku, mléko, sůl a pepř.

Studenou jíšku zalijeme 100 ml vroucího vývaru, důkladně rozmícháme do zhoustnutí, přidáme ještě asi 400 ml vývaru, cukr, trochu octa a provaříme 15-20 minut.

Provařenou omáčku zjemníme smetanou, můžeme přidat lžíci másla a dochutíme čerstvým sekaným koprem, solí, cukrem a octem.

Servírujeme plátky falešné svíčkové, šťouchané brambory s pohankou, pošírované vejce a porci koprové omáčky. Ozdobíme větvičkami čerstvého kopru.

Tip: Jak připravit pošírované vejce se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU