Je to tady! Nejen všechny pekárny a cukrárny, ale také my doma už finalizujeme seznam druhů cukroví, které se letos objeví na vánoční tabuli. Bez vánočního cukroví si jen stěží dovedeme představit domácí pohodu. Kdo by odolal ořechům, čokoládě nebo vůni vanilky či pomerančové kůry? A určitě se shodneme na tom, že čím je cukroví menší, tím je lepší, protože můžeme ochutnat více druhů a nemít při tom výčitky svědomí, že jsme se přecpali.
Na slavnostním stole zkrátka nesmí chybět, a když k nám o svátcích zavítá návštěva, určitě si hned všimne, kolik druhů se nám letos povedlo napéct. Kolik druhů cukroví tradičně na Vánoce pečete a který druh je váš nejoblíbenější? Napište nám do komentářů pod tento článek.
Existuje spousta druhů, ale k těm nejoblíbenějším určitě patří perníčky, vanilkové rohlíčky, linecké cukroví a medvědí tlapky. Nejčastěji se v českých rodinách pečou asi vanilkové rohlíčky. Voní po vanilce, ořechách, které se do těsta přidávají, jsou jemné, křehké a v ústech se přímo rozplývají. Nemůžeme se divit, že stojí na samém vrcholu pomyslného žebříčku nejoblíbenějšího vánočního cukroví. A které ořechy se do vanilkových rohlíčků nejvíce hodí? Někteří sáhnou po vlašských ořeších, po lískových a jiní zase po mandlích. Jaké ořechy přidáváte vy?
Pokud hledáte inspiraci, jak vánoční cukroví připravit a nemáte žádný ověřený rodinný recept, vyzkoušejte některý z Kuchyně Lidlu. Určitě vám zachutnají a kdo ví, třeba se některý z nich stane tím, který si budete doma předávat z generace na generaci. Vždyť pečení vánočního cukroví je součástí tradice mnoha rodin. Je to chvíle, kdy se všichni sejdou v kuchyni, rozdělí si úkoly a příjemně spolu stráví některý ze zimních podvečerů. Maminky zadělají těsto, tatínkové a dědečkové slepí jednotlivé kousky krémem a děti nazdobí. Na to všechno dohlédnou babičky, které mají nejvíce zkušeností a zabrání všem případným pekařským katastrofám. Společné pečení cukroví jsou ty nejkrásnější chvíle, které vás před Vánocemi čekají.
Jak jsme už zmínili, k Vánocům rozhodně patří ořechy – ať už v přírodní podobě nebo v cukroví. Ořechy využijete i v receptu na ořechové škebličky. Postup je velmi snadný, takže se do pečení mohou pustit i méně zkušení. Ořechové škebličky upečte s dostatečným předstihem, aby se všechny chutě stihly pořádně rozležet.
Ořechy z formiček jsou tradičním druhem. Ocení jej především ti z vás, kteří si zrovna nerozumí s válečkem, nebo je vyvalování prostě nebaví. Těsto jednoduše naplníte do formiček, upečete a vyklepnete. Naplnit je můžete jakýmkoli krémem, v Lidl Cukrárně jsme zvolili karamelový krém. A nakonec ozdoba z čokolády a oříšků. Tu však můžete klidně vynechat, ořechy vypadají krásně i neozdobené. Vyzkoušejte naše oříšky s karamelovým krémem.
Čokoláda, ořechy, sušené ovoce a med – to jsou téměř všechny pochoutky, které mlsáme na Vánoce a ze kterých připravíte naše nepečené čokoládové košíčky. Tento druh se, jak název napovídá, nepeče, takže pokud zrovna nestíháte, rozhodně se do něj pusťte.
Nesmíme zapomenout na kokos, který k Vánocům rovněž patří. My jsme si pro Vás připravili recept na lanýžové bonbóny z bílé čokolády sypané kokosem. Jsou snadné na přípravu a nemusíte ani zapínat troubu. Stačí jen rozpustit čokoládu ve vodní lázni, přidat smetanu a v alkoholu namočené rozinky. Hmotu poté zchlaďte v lednici a formování kuliček a obalování v kokosu bude už jenom zábavou pro celou rodinu.
To jsou naši favorité, které najdete v Kuchyni Lidlu najít. Napište nám, jak se Vám povedly a jak jste si společné pečení cukroví užili. Těšíme se na Vaše odpovědi.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.