Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.
Tematicky se rakvičky se šlehačkou vysloveně nabízí. Křehké pečivo z pěnového těsta s nadýchanou šlehačkou je dezert, který jinde než u nás nenajdete. Těsto je vyšlehaná pěna z vajec, žloutků a cukru a peče se v typických formičkách.
Jak z nich udělat halloweenskou dobrotu? Můžeme například upečenou rakvičku namočit v čokoládě, klasickou šlehačku vyměnit za čokoládovou pařížskou, posypat jí drcenými čokoládovými sušenkami nebo granulovaným kakaem pro imitaci hlíny a z temperované čokolády si připravit křížek, který po ztuhnutí zapíchneme do šlehačky. A určitě se podívejte na tip, jak vyšlehat tu nejlepší šlehačku.
Žloutkové věnečky jsou zákusky z lehoučkého odpalovaného těsta, spojené žloutkovým krémem a zdobené cukrovou polevou. Odpalované těsto pochází z Francie, ale věneček považujeme za ryze náš. Je si podobný s větším větrníkem, který má uvnitř ještě karamelový krém.
Z věnečků si připravíme pamětní pohřební věnce tím, že si na něj připravíme z marcipánu stuhu. Buďto typicky černou nebo pro perfekcionisty i s nápisem Vzpomínáme. Je to na vás. Jak pracovat s marcipánem a vytvořit jím i nějaké květiny, vám poradí Roman Paulus zde. Vystačíte si i s menší zdobící špičkou, kterou můžete tvořit malé květiny z bílkovo máslového krému.
Specifický indiánek je zákusek, který buď milujete, nebo mu vůbec neholdujete. Nic mezi. Piškotový bufler, cukrovo-bílková pěna tvořící „naducaná“ patra a hladká čokoládová poleva. Pokud se do něj nechcete pouštět sami doma, kupte si ho v cukrárně, ideálně ve variantě s jogurtovou polevou nebo polevou z bílé čokolády. Tmavou čokoládou mu přimalujte dvě očka a halloweenští duchové jsou na světě.
Křehoučká mandlová laskonka s griliášem a máslovým krémem je dokonale lehký zákusek. Těsto, ze kterého se laskonky pečou, je podobné tomu z francouzských makronek. Skládá se z bílků, cukru a mandlové moučky a peče se v oválných formičkách.
Jak bělostným laskonkám dodat halloweenský nádech? Zkuste na vrchní korpus nakreslit čokoládou pavučinky s malými pavoučky za pomocí cukrářského sáčku.
Tip: Vyzkoušejte si vyrobit laskonky stejné jako z fotografie u tohoto článku. Marcipánovou hmotu smíchejte s kapkou oranžového potravinářského barviva. Vyválejte plát tenký asi 3 mm a hmotou laskonky překryjte. V mikrovlnce nastavené na nízký výkon zahřejte asi 10 kousků marsmallows, dokud se nezačnou rozpouštět. Poté oddělte kousek velký asi jako vlašský ořech a roztáhněte jej, až se začne trhat do sítě. Sítí přikryjte laskonku a nechte vychladnout.
Pokud vás zajímá původ svátku Halloween, ale i českých Dušiček či mexického Día de Los Muertes, přečtěte si tento článek. Najdete tam například i typické dušičkové pečivo kosti svatých.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…