Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.
Tematicky se rakvičky se šlehačkou vysloveně nabízí. Křehké pečivo z pěnového těsta s nadýchanou šlehačkou je dezert, který jinde než u nás nenajdete. Těsto je vyšlehaná pěna z vajec, žloutků a cukru a peče se v typických formičkách.
Jak z nich udělat halloweenskou dobrotu? Můžeme například upečenou rakvičku namočit v čokoládě, klasickou šlehačku vyměnit za čokoládovou pařížskou, posypat jí drcenými čokoládovými sušenkami nebo granulovaným kakaem pro imitaci hlíny a z temperované čokolády si připravit křížek, který po ztuhnutí zapíchneme do šlehačky. A určitě se podívejte na tip, jak vyšlehat tu nejlepší šlehačku.
Žloutkové věnečky jsou zákusky z lehoučkého odpalovaného těsta, spojené žloutkovým krémem a zdobené cukrovou polevou. Odpalované těsto pochází z Francie, ale věneček považujeme za ryze náš. Je si podobný s větším větrníkem, který má uvnitř ještě karamelový krém.
Z věnečků si připravíme pamětní pohřební věnce tím, že si na něj připravíme z marcipánu stuhu. Buďto typicky černou nebo pro perfekcionisty i s nápisem Vzpomínáme. Je to na vás. Jak pracovat s marcipánem a vytvořit jím i nějaké květiny, vám poradí Roman Paulus zde. Vystačíte si i s menší zdobící špičkou, kterou můžete tvořit malé květiny z bílkovo máslového krému.
Specifický indiánek je zákusek, který buď milujete, nebo mu vůbec neholdujete. Nic mezi. Piškotový bufler, cukrovo-bílková pěna tvořící „naducaná“ patra a hladká čokoládová poleva. Pokud se do něj nechcete pouštět sami doma, kupte si ho v cukrárně, ideálně ve variantě s jogurtovou polevou nebo polevou z bílé čokolády. Tmavou čokoládou mu přimalujte dvě očka a halloweenští duchové jsou na světě.
Křehoučká mandlová laskonka s griliášem a máslovým krémem je dokonale lehký zákusek. Těsto, ze kterého se laskonky pečou, je podobné tomu z francouzských makronek. Skládá se z bílků, cukru a mandlové moučky a peče se v oválných formičkách.
Jak bělostným laskonkám dodat halloweenský nádech? Zkuste na vrchní korpus nakreslit čokoládou pavučinky s malými pavoučky za pomocí cukrářského sáčku.
Tip: Vyzkoušejte si vyrobit laskonky stejné jako z fotografie u tohoto článku. Marcipánovou hmotu smíchejte s kapkou oranžového potravinářského barviva. Vyválejte plát tenký asi 3 mm a hmotou laskonky překryjte. V mikrovlnce nastavené na nízký výkon zahřejte asi 10 kousků marsmallows, dokud se nezačnou rozpouštět. Poté oddělte kousek velký asi jako vlašský ořech a roztáhněte jej, až se začne trhat do sítě. Sítí přikryjte laskonku a nechte vychladnout.
Pokud vás zajímá původ svátku Halloween, ale i českých Dušiček či mexického Día de Los Muertes, přečtěte si tento článek. Najdete tam například i typické dušičkové pečivo kosti svatých.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.
Ovoce, které považujeme za zeleninu: rajská jablíčka jsou nezbytnou součástí naší kuchyně. Ale nebylo tomu tak vždy!
Listová zelenina je ideální letní surovinou. Vrcholí její sezóna, takže je šťavnatá, voňavá a plná chuti. Pojďme si ji proto blíže představit.