Rozdíl mezi ručně šlehanou smetanou a šlehačkou ve spreji není žádný předsudek konzervativních hospodyněk. Šlehačka ve spreji totiž není našlehaná vzduchem, ale oxidem dusným, a proto rychle spadne a rozpustí se. Stejné nebývá ani složení. Zatímco v láhvi z obchodu můžete přinést našlehaný rostlinný tuk, smetana ke šlehání je sesbíráná tučná část mléka. Smetana se pak šlehacími metličkami provzdušní a vytvoří se bublinky, z nichž vznikne pěna. Vysoký obsah tuku ve šlehačce může být matoucí, protože šlehačka je i tak lehce stravitelná a navíc je plná bílkovin, vápníku a vitaminu B.
1. Vyberte vždy smetanu s označením „ke šlehání“ – ta by správně měla mít minimálně 33 % tuku. Čím více, tím pro šlehačku lépe.
2. Smetana by měla být dobře vychlazená, z lednice ji tak vytáhněte až na poslední chvíli. Ideálně nachlaďte i mísu na šlehání. Pokud jste v kuchyni zrovna vařili nebo pekli dezert, vyvětrejte. Zní to možná komicky, ale na tuhnutí šlehačky může mít přílišné teplo neblahý vliv.
3. Pokud použijete elektrický šlehač, začněte pomalu a zvyšujte rychlost postupně. Na závěr zase rychlost pomalu ubírejte. Nešlehejte ale příliš dlouho, maximálně několik minut, jinak budete mít nakonec spíš máslo. Správnou konzistenci poznáte tak, že když z mísy vytáhnete metlu, šlehačka se za ní pěkně natahuje a tvoří malé špičky.
TIP: Veganská varianta šlehačky je jednodušší, než se může zdát. Ušlehat se dá z kokosového mléka – tedy pouze z jeho tuhé části. Tu pak šlehejte stejně jako klasickou smetanu. Věnujte ale pozornost složení mléka a vyhněte se emulgátorům – obsahovat by mělo pouze kokos a vodu. Před šleháním mléko nezapomeňte zchladit, stejně jako smetanu, aspoň 24 hodin v lednici.
K některým dezertům, jako třeba k Sacher dortu, neodmyslitelně patří klasická, sněhově bílá, ideálně nepříliš doslazovaná šlehačka. Někdy se ale hodí malá změna nebo oživení. Palačinkám, mrkvovému dortu nebo ledové kávě bude ochucená šlehačka určitě slušet.
Kelímek smetany ke šlehání smíchejte se lžičkou směsi na vanilkový puding (funguje jako ztužovač), třemi lžičkami karamelové omáčky a špetkou soli. Vyšlehejte a ozdobte polevou a sekanými ořechy.
Ke smetaně tentokrát přidejte lžičku směsi na vanilkový puding, tři lžičky pomerančové šťávy bez dužiny, půl lžičky pomerančové kůry, půl lžičky mletého zázvoru a dvě lžičky moučkového cukru, ideálně třtinového. Vyšlehejte a ozdobte najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou.
Při přípravě pařížské šlehačky se smetana míchá s čokoládou, což chce trochu více pozornosti. Celý postup krok za krokem si proto můžete projít s šéfkuchařem Romanem Paulusem.
A k čemu si šlehačku můžete připravit? Můžete s ní doplnit téměř každý dezert, koláč či jablečný závin. Jestli jsme vás ale navnadili a chcete si něco rychle připravit, dopřejte si kávu se zmrzlinou a šlehačkou nebo třeba banánový koktejl!
Jaké triky na přípravu šlehačky se osvědčily vám? Nebo máte nějaký osvědčený tip na ochucení? Napište nám!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.