Arancini a supplí: tradiční italské svačinky
Doba čtení 3 minut

Arancini a supplí: tradiční italské svačinky

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Společně s čerstvou pizzou je v Itálii můžete ochutnat téměř na každém rohu. Arancini a supplí jsou součástí italského street foodu zhruba tak od doby, kdy byla v Římě dokončena slavná Fontana di Trevi.

Sicilský národní poklad

Arancini jsou v doslovném překladu malinké pomeranče a přesně tomu odpovídá tvar těchto smažených kuliček z rýže. Původní receptura vznikla jako způsob, jak zpracovat zbytky klasického italského rizota. Čerstvé rizoto totiž obsahuje hodně škrobu, másla a také sýra a když ho budete chtít ohřát, už nikdy nedosáhnete stejné krémové konzistence. Proto sicilské hospodyňky vzaly zbytky vystydlého rizota, do rýže zabalily masové nebo houbové ragú a vzniklé kuličky osmažily.

Pochoutku, která už dokonce vlastní certifikát „Prodotto agroalimentare tradizionale“ (tradiční lokální produkt), si jednoduše připravíte i doma. Jeden den připravte k obědu či večeři italské rizoto, druhý den podávejte ragú a třetí den se vrhněte na zbytky a vykouzlete z nich sicilské arancini.

TIP: Arancini můžete podávat k večeři, třeba se salátem, ale taky jako chuťovku pro návštěvu, kdy je doplníte mističkou zelené omáčky salsa verde na namáčení. Salsa verde je jednoduchá omáčka z různých druhů bylinek. Do mixéru vložte čtyři lžíce zelených bylin (hladkolisté petržele, bazalky nebo obojího), 6–8 kousků ančoviček nebo sardelek, deci a půl olivového oleje, čtyři lžičky vinného octa a zakápněte šťávou z vymačkaného citronu, ideálně odrůdy Sorrento. Přidejte špetku soli, pepře a rozmixujte.

Římská odpověď

V oblasti italského hlavního města narazíte na rýžovou kroketku pod názvem supplí, nebo také supplí al telefono. Název vznikl v době, kdy se během napoleonských válek v Itálii vyskytovali francouzští vojáci. Slůvko supplí je tak poitalštěný francouzský výraz surprise, což v překladu znamená překvapení.

Při přípravě supplí se rýže promíchá s rajčatovou omáčkou a do této rýžové směsi se pak zabalí hranolek z mozzarelly. Kroketka se zabalí do tvaru válečku, obalí se ve vajíčku a jemné strouhance a dozlatova se osmaží. Supplí se podává horké a když ho rozlomíte, mozzarella se jednak ukrývá uvnitř jako překvapení a ještě navíc se kroutí jako telefonní šňůra od starého sluchátkového telefonu – a proto ten původní dovětek „al telefono”.

Od obou těchto tradičních svačinek už existuje nepřeberné množství variant. Můžete zkusit sami nějakou vymyslet. Přidejte k mozzarelle do náplně třeba parmskou šunku nebo pistácie nebo to, na co budete mít zrovna chuť. Inspirujte se také receptem Romana Pauluse na jeho krokety se žampiony. Rýžové kroketky si můžete v klidu připravit i do zásoby a nechat si je v mrazáku.

Ochutnali jste už arancini nebo supplí? Zkoušeli jste už rýžové krokety doma připravit? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU