Mozzarella: kde se vzala a jak s ní naložit?
Doba čtení 4 minut

Mozzarella: kde se vzala a jak s ní naložit?

Dnes vás pozveme do jižní Itálie, které vděčíme za vznik lahodného měkkého sýru. Originální mozzarella se vyrábí z buvolího mléka, dnes tak ale nazýváme i stejně vyráběné sýry z mléka kravského.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Dnes vás pozveme do jižní Itálie, které vděčíme za vznik lahodného měkkého sýru. Originální mozzarella se vyrábí z buvolího mléka, dnes tak ale nazýváme i stejně vyráběné sýry z mléka kravského. Zjistěte, jak ji můžete využít nejen do salátů.

Buvolí, kravská, nebo light?

Pokud si říkáte, kde se vzal v Itálii buvol, vězte, že tam byl dovezený v 9. století z Asie, původně jako tažné zvíře. O pár set let později se z buvolího mléka začal vyrábět sýr. Buvolí mozzarella se dnes označuje názvem Mozzarella di Bufala Campana a má ochrannou známku. Bývá dražší, chuťově výraznější a tučnější. Samotné jméno mozzarella ale mohou nést i sýry z kravského mléka, a nejen italské. Jsou levnější a označují se názvem fior di latte.

V České republice se takto nejčastěji prodává sýr z kravského mléka se zhruba 45 % tuku v sušině. V obchodech najdete i nízkotučnou variantu s 30 % tuku v sušině, takzvanou mozzarellu light. V Itálii také můžete narazit na příbuzné sýry – burrata, která je plněná smetanou, nebo scamorza, která se prodává bez nálevu ve tvaru zavěšené hrušky a má suchou konzistenci.

TIP: Mozzarella není energeticky příliš hodnotná, můžete si ji proto dopřát, i když držíte dietu. Přínosem může být i vysoké procento vápníku a nižší obsah soli a fosforu.

Tajemství taženého sýru

Jméno sýru pochází od slova mozzare, tedy uříznout. Z hmoty vzniklé z okyseleného mléka a syřidla se totiž odřezávají malé kousky, které se potom házejí do horké vody. Pružné těsto s vláknitou strukturou se pak tvaruje nejčastěji do kuliček. Na závěr se sýr uloží do slaného nálevu, který chrání chuť a aroma.

TIP: Při nákupu na obalu uvidíte dvě gramáže – jedna udává hmotnost s nálevem, druhá jen hmotnost samotného sýru, která se může u jednotlivých značek lišit.

Čerstvou mozzarellu byste měli sníst ten samý den, balená vydrží do data spotřeby. Jakmile ji ale otevřete, skladujte v původním nálevu v lednici maximálně dva dny.

Mozzarella nejen s rajčaty – troufněte si na víc!

Mozzarella je oblíbená kvůli svému jednoduchému využití. Stačí ji naservírovat s rajčaty, olivovým olejem a bazalkou a lehký salát Caprese je tu. Její mléčnou jemnou chuť ale můžete zapojit nejen do salátů, ale i do těstovin. Vyzkoušejte třeba penne s bazalkovou pastou a mozzarellou. Sýr může také nahradit smetanu v polévkách, třeba v expresním hráškovém krému.

Italové rádi tento sýr rozpékají na pizzu, výborně ale chutná i na zapečeném lilku s mletým masem nebo na kuřecích prsou místo tradičního eidamu. Mozzarella může být i zdravější variantou smaženého sýru. Můžete zůstat u klasického trojobalu, nebo vyzkoušet výborné rýžové krokety s mozzarellou a žampiony.

A nemusíte se bát ani kombinace se sladkým. Mozzarellu a parmskou šunku výborně doplní meloun. V dezertech se k ní budou hodit i jahody – třeba v netradiční panna cottě, kdy se mozzarella smíchá s cukrem, smetanou, citronem a želatinou.

Pokud máte i vy svůj tip, jak mozzarellu využít, podělte se s ostatními v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.