Všechny barvy japonské kuchyně
Doba čtení 2 minut

Všechny barvy japonské kuchyně

Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

V hlavní roli barvy, oheň a umami

Mezi hlavní suroviny japonské kuchyně patří rýže, ryby, mořské plody, mořské řasy, zelenina a miso pasta. Už na první pohled to vypovídá o nutriční vyváženosti kuchyně. Jídla jsou navíc velmi lehce tepelně upravovaná, zachovávají si tak čerstvost a maximum vitaminů. 

Způsob přípravy japonských specialit je shrnut do pojmu Goho – tzv. pět druhů vaření:

Nama – krájení je v japonské kuchyni naprosto zásadní. Kuchař musí tuto disciplínu dokonale ovládat. Tenoučké plátky masa a ryb jsou tomu důkazem. 

Niru – vaření ve vývaru či vodě dodá surovinám potřebnou měkkost.

Yaku – grilování či restování je příprava, kdy se suroviny vystaví přímému ohni či pánvi

Musu – dušení je oblíbenou přípravou, díky které si suroviny uchovají barvu a chuť.

Ageru – hluboké smažení ve vysoké teplotě zajistí skvělé usmažení v krátké době. 

Japonci rozlišují pět chutí: sladkou, slanou, kyselou, hořkou a umami, jakousi pátou chuť, která dodává jídlu šmrnc. Najdeme ji v mořské řase kelp, bonito vločkách ze sušeného tuňáka, sušených shiitake houbách a korýších. 

Sushi, které proslavilo japonskou kuchyni

Japonská kuchyně pro většinu z nás začíná u sushi. Dokonale dochucená rýže, tenoučké plátky marinované syrové ryby, zelenina, avokádo… To vše zabaleno do řasy nori. Krása sushi je v jeho jednoduchosti, čerstvosti a kombinaci chutí. Nemusíte na něj chodit jen do restaurace, sushi si můžete připravit doma. 


Podívejte se na to, jak připravit sushi rýži, správně nakrájet okurku či namarinovat zázvor. Nejklasičtější druh sushi a také ten nejjednodušší je maki sushi. Trochu náročnější na přípravu, ale i efektnější je rainbow rolka nebo rolka s tuňákovým tatarákem. Rolky mohou být i takzvaně naruby, tedy bez nori řasy po obvodu. 

A co další druhy sushi? Nigiri je malý obdélník rýže, vytvarovaný dlaní a obalený tenkým plátkem syrové ryby. Sashimi je pak jednoduše syrová ryba, nakrájená na přesné a dokonale symetrické plátky. Japonci si na syrové ryby potrpí, jedná se proto vždy o maso té nejvyšší kvality. 

Moderní alternativou sushi je onigirazu či takzvaný sushi sendvič, ideální na cesty!

Zensai neboli lahodné předkrmy

Knedlíčky gyoza patří mezi oblíbené předkrmy i street food. Kuřecí náplň v jemném těstíčku, typicky tvarované, jemně orestované na pánvi, gyoza si oblíbíte po prvním soustu. Dalším skvělým předkrmem, který nastartuje vaše chuťové pohárky, je tempura. Jedná se o kousky zeleniny nebo i masa smažené v tenoučké vrstvě těstíčka. Ačkoli je to oblíbený japonský pokrm, původ má v Portugalsku. Podívejte se, jak si tempuru připravit doma. Zelenina je sice nejčastější volba, ale takový losos v nori řase a tempuře je lahoda. 

Teriyaki omáčka je další ze základů japonské kuchyně. Je skvělá k rybám, masu i tofu, marinování i restování. Vyzkoušejte steak marinovaný v teriyaki omáčce nebo losos teriyaki. Jako přílohu volte rýži nebo čerstvou či blanšírovanou zeleninu. 

Polévka je grunt

Naprostým základem japonské kuchyně je miso polévka. Vývar dashi z mořské řasy kombu a vloček ze sušeného tuňáka se vaří s miso pastou a dalšími surovinami dle chuti. Nejčastěji v polévce najdeme tofu a mořské řasy. Miso polévka je součástí každého denního menu. 

Další slavnou polévkou je ramen. Jedná se o hlavní jídlo samo o sobě. Vývar je doplněn udon nudlemi, vařeným vejcem, vepřovým bůčkem a pak choi. Vývar je silný a může být i pikantní. Podle Romana Pauluse si můžete připravit hovězí udon polévku, která je od ramenu téměř k nerozeznání. 

Teď už je ale řada na vás – vyberte si, co z japonské kuchyně zkusíte jako první! 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU