Roman Paulus
Doba přípravy4 hod.

Hovězí udon polévka

Pokud si chcete dopřát kus asijské kuchyně u sebe doma, vyzkoušejte třeba pšeničné nudle udon. Tato japonská specialita – podobná tradiční polévce ramen – se skvěle hodí do vývaru podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Kromě nám známých surovin – petržele, celeru, mrkve, zázvoru nebo česneku – v něm najdete i řadu exotických, jako jsou houby shitake nebo zelená řasa kombu. Silnou chuť mu pak dodají pečená hovězí žebra a vepřová nožička. Až budete mít vývar hotový, stačí přidat vařené hovězí maso a spoustu dobrot na ozdobení – například česnekové chipsy nebo smaženou tempuru.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Vývar

  • 400 g hovězích kostí (žebra)
  • 1 vepřová nožička
  • 25 ml slunečnicového oleje
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g zázvoru
  • 80 g cibule
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 2.5 l vody
  • 10 g sušených hub Shitake (asi 5 hub)
  • 1 sušená řasa Kombu
  • 1 polév. lž. japonské omáčky Hon tsuyu
  • 1 polév. lž. saké
  • sůl
  • pepř

Do talíře použijeme

  • 300 g čerstvých udon nudlí
  • 4 polév. lž. sezamového oleje
  • 300 g hovězího zadního nebo roštěnce
  • 100 ml vody
  • 100 ml japonské omáčka Hon tsuyu
  • 100 ml lžíce saké
  • 1 menší cibule
  • 20 g zázvoru
  • 1 lahůdková cibulka
  • tenké proužky čerstvé pálivé papričky
  • 4 polév. lž. česnekových chipsů
  • 4 káv. lžič. chilli oleje
  • 4 polév. lž. smažené tempury
  • kovové sítko
  • struhadlo

POSTUP

Vývar:

Hovězí kosti a vepřovou nohu pečeme v troubě rozehřáté na 160°C 60 minut.

V hrnci rozpálíme slunečnicový olej, na kterém opečeme na kousky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Přidáme i oloupané stroužky česneku, kousky zázvoru a po chvíli restování i nahrubo nakrájenou cibuli. Ochutíme divokým kořením a restujeme lehce do zlatova.

Následně doplníme o pečená žebra, nožičku, studenou vodu, sušené houby a řasu a vaříme při mírném varu asi 12 hodin. Průběžně sbíráme pěnu.

Hotový vývar přecedíme přes jemné sítko a dochutíme omáčkou Hon tsuyu, saké, solí a pepřem.

Do talíře použijeme:

Udon nudle uvaříme podle návodu do měkka a scedíme.

Hovězí zadní/roštěnec nakrájíme na co nejtenčí plátky a spaříme ve vroucí vodě. Maso přecedíme, propláchneme a vrátíme do hrnce. Zalijeme trochou vody, Hon tsuyu a saké (1:1:1). Tekutina by měla být v úrovni masa. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli a nastrouhaný zázvor. Maso vaříme do měkka.

Do talíře nandáme lžíci sezamového oleje, malou trochu připraveného vývaru a uvařené nudle. Přidáme vařený hovězí roštěnec, na kolečka nakrájenou lahůdkovou cibulku, tenké nudličky pálivé papriky, česnekové chipsy, chilli olej a celou porci přelijeme vroucím vývarem.

Tip: Jak připravit česnekové chipsy zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Dokončíme smaženou tempurou těsně před podáváním.

Tip: Jak připravit smaženou tempuru zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU