Řasa nori: chuť moře nejen v domácím sushi

Řasa nori: chuť moře nejen v domácím sushi

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Po usušení na pobřeží tmavnou a používají se v kuchyni ve formě lisovaných plátků (vypadajících jako černý papír) nebo drcených vloček. Nebojte se je zapojit do domácího sushi, ale i dalších receptů.

Superřasa plná minerálů

Řasy nori patří mezi superpotraviny, které jsou díky vysokému obsahu bílkovin (dvakrát více než v mase) a vitaminu B12 velmi populární mezi vegetariány a vegany. Údajně čistí organismus od toxických látek, snižují hladinu cholesterolu a posilují imunitu. Díky tomu, že jsou bohaté na jód, také podporují funkci štítné žlázy. Dobře se tráví, proto budou vhodným doplňkem i k mastnějším jídlům.

TIP: Řasy nori se nejčastěji používají při přípravě maki sushi. Na klasickou maki rolku vystačí půlka plátku řasy (rozpůlíte ho podle naznačených drážek), který položíte na bambusový plát lesklou stranou dolů a pak nanášíte rýži na matnější stranu. Nejsložitější na sushi je ale příprava rýže, se kterou vám poradí Roman Paulus. Podívejte se také na jeho návody, jak naporcovat tuňáka, lososa nebo nakrájet okurku.

Záruka vůně a chuti

Kvalitu řasy poznáte i přes obal. Neměla by být nahnědlá, ani moc světlá. Platí spíše, že čím tmavší, tím kvalitnější. Většinou má čtvercový tvar. Její povrch by měl být na pohled rovný, lesklý a hladký na jedné straně a hrubý na druhé. Řasa působí křehce a křupavě. Balení by mělo obsahovat sáček pohlcující vlhkost.

TIP: Řasy nikdy neskladujte v lednici ani v mrazáku. Ve vlhkém prostředí snadno oxidují, hnědnou a ztrácí vůni i chuť. Uložte je spíš do uzavřené nádoby na suché místo. Pokud nevyužijete celé balení, zalepte ho izolepou.

 

Kouzlete s nori v kuchyni

Zatímco u nás známe využití řasy hlavně v sushi, v asijské kuchyni s ní dokáží mnohem větší zázraky. Sushi se podobají větší rýžové bochánky s masem nebo zeleninou onigiri nebo rýžové sendviče onigirazu, které se také balí do nori.

V drcené formě, jako jsou nori vločky, se pak řasa používá ke zvýraznění chuti do polévek, salátů, těst, jako ozdoba pomazánek nebo přísada do smoothies. Řasa dodá chuť moře třeba v asijské polévce s lososem.

TIP: Pokud vás honí mlsná, vyzkoušejte zdravé nori chipsy. Nakrájené plátky řasy dochuťte kořením podle libosti a marinádou z olivového oleje, sojové omáčky, hořčice a sezamu. Pečte v troubě na 100–150 stupňů, dokud nejsou suché a křupavé. 

S řasou nori ale vykouzlíte i luxusní hlavní chod s asijským nádechem, například losos obalený v těstě tempura a nori řase. Nezapomínejte ale, že s řasami v kuchyni to není potřeba přehánět, nejlepší je si je dopřávat v menším množství, zato pravidelně!

Jakou přísadu z asijské kuchyně jste si nejvíce oblíbili vy? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU