Počet porcí
12 porcí
Doba přípravy
2 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Strašidelně dobrý! Pomerančový dort s vůní podzimu podle receptu Mirky van Gils Slavíkové je ideální na halloweenskou oslavu.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
2 420 kJ / 579 kcal
Bílkoviny
8,00 g
Tuky
26,90 g
Vláknina
1,70 g
Sůl
1,20 g
Sacharidy
76,30 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Cukr vsypeme do hrnce, zalijeme trochou vody a svaříme na bublinu.
Co znamená na bublinu? Do cukru s vodou ponořte drátěné očko a foukněte jako do bublifuku. Pokud se vám tvoří bubliny, máte hotovo.
02.Horký cukr vlijeme do šlehajících se bílků a šleháme do vychladnutí. Bílkový krém přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou, nastříkáme na plech vyložený pečicím papírem špičky a sušíme v troubě na 90 °C.
03.Po usušení na každou špičku namalujeme oči a pusu rozpuštěnou čokoládou.
04.Do mísy robota vložíme změklé máslo, moučkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru, mletou vanilku a sůl a vyšleháme do pěny. Poté přidáme vejce, citronovou šťávu, jedlou sodu a za stálého šlehání přiléváme podmáslí a pomerančovou šťávu. Nakonec do hmoty vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a ručně zamícháme.
05.Těsto vlijeme do dortového ráfku o průměru 24 cm, jehož dno jsme vystlali alobalem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.
06.Tvaroh necháme vykapat a vložíme do mísy robota. Přidáme pomerančovou kůru a vanilkový extrakt a krátce prošlehneme, aby byl tvaroh hladký. Přidáme moučkový cukr a změklé máslo a vyšleháme dohladka. Do vyšlehaného krému přidáme oranžovou barvou a pomerančovou šťávu a důkladně došleháme.
07.Vychladlý korpus rozkrojíme na dvakrát (vzniknou 3 pláty) a krémem promažeme. Celý dort pak ještě obmažeme a necháme vychladit.
08.Smetanu zahřejeme, vsypeme čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění. Polevu přendáme do sáčku, nastříkáme ji po obvodu dortu a necháme stékat.
Jak na efektní stékance z čokoládové polevy, se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.
09.Polevu rozetřeme také na střed dortu a s dortem klepneme. Na polevu naskládáme sněhové figurky.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT