Svátek Halloween v posledních letech zdomácněl i u nás. Kromě vyrábění kostýmů a vyřezávání dýní si ho můžete užít i v kuchyni. Připravte svým dětem (ale i sobě) strašidelnou hostinu, na kterou jen tak nezapomenou.
Děsivé občerstvení se často neobejde bez potravinářských barviv. Jejich výroba se řídí hygienickými předpisy a normami, nemusíte se jich proto bát, přestože je dobré to s nimi nepřehánět. Oblíbené jsou v poslední době hlavně gelové barvy nebo jedlé fixy, s nimiž se snadno pracuje.
TIP: Pokud se chcete umělým barvivům vyhnout, vyzkoušejte přírodní barviva. K rostlinným extraktům se dnes přiklánějí i velké cukrářské firmy. S červenou řepou, mrkví, ibiškem, citronem, ředkví, malinami nebo borůvkami dokážete divy. Výborným barvivem je i karamel.
Jako základ vám poslouží klasické cupcaky. Aby se na nich poleva krásně vyjímala, připravte si krém. Budete potřebovat 300 g Paloučku (termizovaný sýr), 200 g smetany ke šlehání, 10 g vanilkového a 60 g moučkového cukru. Palouček vyšlehejte s cukrem a pak přilévejte smetanu, dokud nevznikne hustý krém. Na krvavě rudou polevu se bude hodit 300 g mražených malin, 5 lžiček cukru, citronová šťáva a strouhaná kůra. Suroviny promíchejte a v hrnci uveďte do varu. Uvařenou směs nechte v ledničce chvíli ztuhnout a potom naneste na krém na strašidelné cupcaky.
TIP: Skvěle vypadají také čokoládové muffiny s krémem obarveným jedlou barvou na zeleno nebo na oranžovo.
Zábavu si užijete i při výrobě čarodějnických klobouků z prázdných zmrzlinových kornoutků. Stačí rozpustit čokoládu v rendlíku nebo mikrovlnné troubě a pak do ní kornoutky namáčet. Než čokoláda zatuhne, ozdobte kloboučky jedlými třpytkami, perličkami nebo jinými cukrářskými dekoracemi.
Vánoce se kvapem blíží, a tak můžete už teď začít s trénováním na cukroví. V obchodech se dnes dají běžně pořídit vykrajovátka ve tvaru duchů, netopýrů nebo pavouků. Když je dáte dohromady s lineckým nebo perníčkovým těstem, můžete mít rázem celou kopu strašidelných cukrátek.
TIP: Pokud dáváte přednost slanému občerstvení, není nic jednoduššího než připravit nezvyklou variantu tyčinek z listového těsta, které můžete vytvarovat jako háďata nebo červíky. Když na konec každé tyčinky připevníte rozpůlenou mandli, vytvoříte tak děsivé prstíky.
Oblíbenou ovocnou rychlovkou jsou banánoví duchové. Rozkrojte oloupaný banán napůl a hned máte dva pěkné duchy, kterým stačí dodělat oči a nos z čokoládových lupínků. Pokud si chcete ještě víc vyhrát, připravte z nich strašidelné nanuky. Do čerstvých banánů zapíchněte nanuková dřívka. V hrnci potom rozpusťte bílou čokoládu, ve které banány namáčejte. Můžete je i obalit v kokosu. Přidejte nos a oči a dejte je do mrazáku, nejlépe na noc, aby se duchové pěkně uleželi.
Velmi snadno vyrobíte i sladké pavučinky. Stačí roztátou čokoládu nanést do tvaru pavučinky pomocí cukrářského sáčku na pečicí papír a nechat zatuhnout. Poradíte si i s kornoutkem z pečicího papíru – tak, jak to dělá ve svém video návodu Roman Paulus.
Krvavé koleno připomenou jablka s červenou karamelovou omáčkou, která jsou velmi oblíbená ve Spojených státech. Budete potřebovat hezky tvarovaná jablka. Vyndejte z nich stopky a místo nich zapíchněte tyčky od lízátka, bambusové špejle nebo od kůry očištěné přírodní větvičky (ale pozor – ne z jedovatých rostlin). Rozpusťte bílou čokoládu, potřete jí jablka a nechte ztuhnout. V hrnci si mezitím z vody a cukru připravte karamel, který vařte jen do lehkého zbarvení, abyste ho pak mohli potravinářským barvivem obarvit do ruda. Karamelovou polevu pak lehce nechejte stékat shora jablka, aby vytvořila děsivý krvavý dekor.
I při přípravě nápojů můžete kouzlit s jedlými barvivy. Připravte si 2 l zázvorové limonády, 1,5 l ananasového džusu, čtvrt hrnečku vymačkaného citronu a citronovou zmrzlinu, kterou v koktejlu na závěr rozmícháte. Stačí ho pak obarvit a kouzelnická mana nebo Frankensteinův drink je na stole!
Jako čarodějnický lektvar dobře poslouží i ananasové smoothie s avokádem. Krvavý efekt pak snadno vyrobíte s brusinkovým nebo jahodovým džusem. Hodit se budou i gumové bonbóny ve tvaru žab nebo žížal, nebo dokonce lidských očí, které můžete do koktejlů přimíchat.
A pokud se opravdu nebojíte, vyzkoušejte hrůzostrašný led. Budete potřebovat několik menších gumových rukavic, které otočíte naruby, naplníte vodou a dáte do mrazáku. Po zmražení odstraníte gumový povlak a led ve tvaru ruky můžete vhodit do skleněného džbánu nebo jiné nádoby s koktejlem.
Máte i vy svůj tajný tip na halloweenské pohoštění? Napište nám do komentářů!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.