Hokaido je malá kulatá tykev sytě oranžové až červené barvy. Ačkoli pochází z Nové Anglie, název dostala podle japonského ostrova Hokkaidó, kam byla dovezena a na jehož sopečné půdě se jí zalíbilo. Kromě intenzivní barvy má i ideální velikost a dá se připravit na mnoho způsobů. Navíc je velmi zdravá.
V podzimním, sychravém počasí se hodí každý vitamin či minerál. Hokaido jich má v sobě opravdu hodně. Vitaminy A, B, C i E, hořčík, fosfor, draslík, vápník a díky barvě slupky a dužiny i betakaroten. To vše s pořádnou dávkou vlákniny a minimálním počtem kalorií – 100 g obsahuje pouhých 37 kcal, protože plod tvoří až z 90 % voda. Dýňová semínka jsou zas výborným zdrojem zinku. Hokaido je velmi dobře stravitelná, váže na sebe toxiny a pomáhá je vylučovat z těla.
Dýně hokaido má v syrovém stavu poměrně tvrdou slupku, ta ale tepelnou úpravou změkne, čímž se liší od většiny ostatních dýní. Díky tomu se vyhnete jakémukoliv loupání! Stačí dýni opatrně nakrájet a vydlabat z ní všechna semínka.
TIP: Semínka nevyhazujte. Očistěte je, osušte a pak opražte. Uvidíte, že je ještě rádi použijete například do polévky.
Hokaido vyniká zejména jako příloha. Můžete ji uvařit, upéct nebo podusit. Připravíte z ní ale i chipsy, polévku či omáčku. A jakmile odhalíte pestrost využití dýňového pyré, pochopíte, proč je tahle tykev tak oblíbená.
Na pečení se hokaido hodí ze všech dýní nejvíc. Její pevná dužina si udrží tvar a slupka změkne. Hokaido omyjte a nakrájejte na plátky. Promíchejte s olivovým olejem, tymiánem a mořskou solí a rozprostřete na pekáč vyložený pečícím papírem. Pečte na 200 °C zhruba 20 minut, podle tloušťky plátků, a v průběhu otočte. Chutnají skvěle s domácí majonézou.
TIP: Dýně hokaido se hodí i do jídel připravovaných v pánvi. Zkuste třeba tyto dýňové fusilli s krůtím masem.
Vaření ve vodě či vývaru volte při přípravě polévky. Lze si však dýni i předpéct, jako u této výborné exotické polévky s kokosovým mlékem.
Dušení či vaření v páře je ideální k přípravě pyré. Nakrájejte dýni na stejně veliké kostky a poduste do měkka zhruba 20 minut. Pak rozmačkejte nebo pro dokonalou jemnost rozmixujte ponorným mixérem. Pyré vám skvěle poslouží při přípravě koláčů, sladkých chlebíčků i kváskových chlebů. Skvěle chutná i s lívanci či bramborovými noky. Můžete si z něj připravit i výtečnou pomazánku či hummus. Určitě znáte ten řepový, dýňový si připravíte stejně jednoduše.
Na čtyři porce potřebujete:
Na lžící olivového oleje zkaramelizujte cibuli. Pak rozmixujte všechny suroviny do hladka. Dořeďte podle potřeby trochou vody. Ozdobte lžící olivového oleje, nasekanou petrželkou a sezamem. Podávejte například s čerstvě upečeným pita chlebem.
Máte-li chuť na něco sladkého a zbyla vám trocha dýňového pyré z jiného receptu, připravte si pumpkin spice latté. Tento lahodný teplý nápoj vás zahřeje a zaručeně zpříjemní podzimní sychravé dny.
Na dva nápoje potřebujete:
Smíchejte v kastrolu mléko, pyré, med, vanilku a koření a vše prohřejte. Promíchejte s čerstvě uvařenou kávou a servírujte s troškou šlehačky navrch.
TIP: Směs koření „pumpkin spice“ se hojně používá v americké kuchyni, zejména při pečení. Pokud si budete dělat domácí, tak smíchejte: 2 lžičky skořice, 1 lžičku mletého zázvoru, ½ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky mletého muškátového oříšku a ¼ lžičky mletého hřebíčku. Použijte do koláčů s dýňovým pyré či do nápojů.
Zralá dýně má úponek uschlý, ne zelený. To je jednoduché pravidlo, kterým se můžete při sklizni či nákupu řídit. Úponek neodlamujte a dýni skladujte v chladu a suchu, vlhko jí nesvědčí. Občas zkontrolujte, jestli se nekazí, ale v dobrých podmínkách vám dýně vydrží skoro určitě celou zimu. Nemusíte se ani bát, že pak přijdete o její blahodárné účinky. Naopak se dozráváním zvyšují. Proto i kupovanou dýni můžete nechat alespoň dva týdny odpočívat, než z ní připravíte něco dobrého.
TIP: Hokaido se velmi dobře pěstuje, je to nenáročná jednoletá rostlina. V květnu si můžete koupit sazeničku. Tu zasaďte, dopřejte ji kvalitní kompost, hodně slunce a vláhy. Už v srpnu pak můžete očekávat úrodu.
Užíváte si dýňovou sezónu tak jako my? Napište nám do komentářů, jaké recepty z hokaida máte nejraději.
Beránek patří na velikonoční stůl stejně jako malovaná vajíčka nebo mazanec. Než si na něm pochutnáte, užijte si pastvu pro oči. Kromě tradičního…
Hledáte inspiraci, co upéct na Velikonoce? Vyzkoušet můžete sladké pečivo, které se tradičně připravuje v evropských zemích během tohoto svátečního…
Ačkoli jsou Velikonoce oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou zároveň ozvěnou pohanských svátků a oslav příchodu jara. Název vychází ze spojení…