Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Začátečník
Pórek je oblíbený pro svoje všestranné využití – připravíte z něj polévku, pomazánku nebo si na něm pochutnáte jen tak na chlebu s máslem. Podívejte se na video s Romanem Paulusem.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Pórek je oblíbená zelenina, která je ceněna pro svou jemnou chuť a všestranné využití v kuchyni. Listy jsou dlouhé a válcovité – dole tvoří pevný bílý stonek a směrem vzhůru přecházejí v tmavě zelené listy. Dorůstá délky kolem 30-40 cm.
02.Má jemnou, sladkou chuť, což z něj dělá skvělou přísadu do polévek, omáček a salátů. Je méně ostrá než chuť cibule nebo česneku.
03.Původ: Pórek pochází z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Byl znám již ve starověkém Egyptě a Římě, kde byl oblíbenou zeleninou.
04.Symbolika: Ve Walesu je pórek národním symbolem a je součástí mnoha tradičních pokrmů.
05.Pěstování: Pórek vyžaduje dobře odvodněnou půdu bohatou na živiny a slunné stanoviště. Je odolný vůči chladu, což umožňuje jeho pěstování i v chladnějších oblastech.
06.Růstová sezóna: Lze ho pěstovat jako zimní i letní plodinu. Vysévá se na jaře a sklízí se od konce léta do zimy.
07.Péče: Vyžaduje pravidelnou zálivku a občasné hnojení. Důležité je také přihrnování zeminy kolem stonků, aby byly bílé a jemné.
08.Pórek je velmi všestranná zelenina a hodí se do mnoha nejrůznějších pokrmů, které stojí za ochutnání. Vyzkoušejte krémovou polévku, která kombinuje jemnou chuť pórku s bramborami a smetanou. Tradičně se pórek používá do quiche – slaného koláče, který kombinuje chuť pórku s různými druhy sýrů, jako je třeba sýr Gruyère. Pórek můžete přidat také do těstovin, např. se slaninou nebo s krevetami a konfitovaným česnekem. Nakonec z něj můžete připravit také skvělou přílohu – krémový pórek na smetaně, který se hodí k masu nebo bramborám.
09.Očištěnou bílou část pórku podélně rozkrojíme a nakrájíme na malé kousky, které blanšírujeme v osolené vroucí vodě (krátce povaříme, asi 20 vteřin), scedíme a propláchneme studenou vodou. Pórek přendáme na utěrku a necháme vysušit.
10.Ve vyšším hrnci rozpustíme máslo a orestujeme dosklovata najemno nakrájenou cibuli. Podlijeme bílým vínem, osolíme a opepříme. Jakmile se víno zredukuje, přilijeme smetanu a necháme zhoustnout. Přidáme zblanšírovaný pórek, promícháme a odstavíme z ohně. Podáváme s pošírovaným lososem.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT