Skleněné nudle, známé také jako „dōngfěn“ dostaly svůj název podle svého vzhledu – jsou totiž velmi slabé až průhledné. Jejich výhodou je rychlá příprava. Vaří se velmi krátce, někdy je stačí pouze zalít horkou vodou a nechat odstát. Vyrábí se z fazolového škrobu a nejčastěji se používají jako vložka do polévek nebo do salátů. Můžete si je však připravit také jako přílohu se zeleninou, která se hodí k pečenému lososovi.
Chow mein není jen druh nudlí, jedná se také o pokrm, v němž nesmí chybět zelenina, nějaký druh masa nebo plody moře a samozřejmě nudle chow mein. Právě tento pokrm je velice populární jako „to go“ nejen v Americe. Stavíte se občas také pro nějakou tu „čínu“? Pokud preferujete domácí stravu, připravte si restované asijské nudle s pečenou kachnou. Chow mein nudle se hodí také do polévky, ochutnejte tu s pstruhem a houbami.
Těstovinám, na které jsme zvyklí my v Evropě, se nejvíce podobají vaječné nudle. Liší se pouze tím, že místo slepičích vajec se přidávají vejce kachní. Kvalitní vaječné nudle nepotřebují náročnou úpravu, chutnají skvěle jen tak s nějakou zeleninkou a olejem. Pochutnáte si na nich i s polévkou, připravte si skvělou kachní polévka s nudlemi podle receptu Romana Pauluse.
Soba nudle snadno poznáte díky jejich nezaměnitelné světle hnědé barvě. Za tu může pohanková mouka, ze které se vyrábí. Můžete narazit na soba nudle vyrobené jen z pohankové mouky, někdy se vyrábí ze směsi pohankové a pšeničné mouky. V Japonsku se soba nudle podávají jak za tepla s polévkami, tak za studena v salátech.
Rýžové nudle, jak už název napovídá, se vyrábí z rýže, konkrétně z rýžové mouky. Hlavně ti, kteří z jakéhokoli důvodu nekonzumují lepek, rádi uslyší, že rýžové nudle neobsahují lepek. V syrovém stavu se trochu podobají skleněným nudlím, ale stačí je zalít vroucí vodou a rázem se promění na sněhobílé. V Číně se podávají s kuřetem, mořskými plody a zeleninou, hodí se i do polévek.
Pod názvem ramen si pravděpodobně představíte tradiční japonskou polévku, stejně se však jmenují i nudle, které jsou pro její přípravu nezbytné. Mají lehce nažloutlou barvu díky kansui, což je zásaditá ingredience, která dodává nudlím svou specifickou barvu.
Pod názvem udon se skrývají japonské či korejské nudle z pšeničné mouky, vody a soli, které se podobojí italským špagetám. Servírují se ve vývaru společně se zeleninou, vejci, masem, vínem a dalšími omáčkami. Vyrážíte-li do Asie a chcete ochutnat udon nudle, objednejte si yakiudon - smažené nudle s masem a zeleninou.
Dangmyeon jsou korejské nudle, které se vyrábí z bramborového škrobu. Jsou nedílnou přísadou typického korejského pokrmu japchae, což jsou smažené nudle se zeleninou.
Ochutnali jste při svých cestách po Asii ještě nějaké jiné nudle? Napište nám do komentářů pod tento článek.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.