Roman Paulus
Doba přípravy45 min.

Nakládaná dýně

Už nevíte, jak zpracovat dýni? Připravte si nakládanou dýni podle videa Romana Pauluse v Kulinářské akademii Lidlu. Dozvíte se recept na chutný kompot z dýně, který se hodí jako příloha k masu (zejména zvěřině) či přísada do dýňové polévky nebo podzimního zeleninového salátu třeba s hříbky. V pěkné skleničce poslouží i jako milý ručně vytvořený jedlý dárek. Stačí pár minut, kousek dýně, oblíbené perníkové koření a čisté sklenice a dárek k Vánocům pro kamarádku máte hotový. Pusťte se do něj ještě dnes!
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na nakládanou dýni

  • 1 l vody
  • 2× tyčinky skořice
  • 2× hvězdičky badyánu
  • 15× tobolek kardamomu
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 200 ml jablečného octa
  • 80 g krupicového cukru
  • 0,5× bio citronu (kůra)
  • 0,5× bio pomeranče (kůra)
  • 500 g máslové dýně
  • uzavíratelná sklenice

POSTUP

Vodu přivedeme k varu, přidáme skořici, badyán, kardamon, oloupaný zázvor nakrájený na kolečka, ocet a cukr. Škrabkou oloupeme barevnou část kůry z pomeranče a citronu, přidáme ji do hrnce a vaříme 4-5 minut. Přisypeme dužinu z dýně nakrájenou na kostičky a vaříme ještě 2-3 minuty, dokud není al dente.

Hotovou dýni i s nálevem plníme do vyvařených sklenic a necháme alespoň dva dny marinovat.

Jak nakládanou dýni použít?

Výsledná dýně se hodí jako křupavá vložka do dýňové polévky. Je i velmi chutnou součástí podzimních salátů, zejména v kombinaci s osmahlými hříbky s restovanými dýňovými semínky. V neposlední řadě poslouží i jako osvěžující příloha k hovězímu masu nebo zvěřině, případně si ji můžete jednoduše vychutnat jako lahodný kompot.

TIP: Připravte nakládanou dýni do pěkné sklenice a můžete ji věnovat jako hezký ručně vyrobený dárek.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU