Roman Paulus

Jak nahradit maso? Seitan a sója na talíři

Nemusíte být zrovna vegani nebo vegetariáni, abyste si pochutnali na rostlinných alternativách klasického masa. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video, ve kterém ukazuje ty nejpoužívanější, a radí, co z nich připravit. Podíváte se tak třeba několik druhů tofu – přírodní, marinované i uzené, které se dá připravovat podobně jako kterékoliv jiné maso. Známé jsou i sójové nudličky – ty se zas skvěle hodí například do asijské kuchyně. Oblíbená je také vařená a fermentovaná sója, které se říká tempeh, nebo překvapivě lehce stravitelný lepek seitan.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Tofu:

Tofu, nazývaný také sójový „sýr“ nebo „tvaroh“, je rostlinnou alternativou masa získávanou srážením vařených sójových bobů. Jeho výroba vychází z tradiční čínské metody, přičemž sójové „mléko“ se získává ze sójových bobů, následně se vaří a propasíruje. Tofu je k dostání v různých variantách – od přírodního přes uzené až po různě ochucené varianty. Jeho jedinečná textura a neutrální chuť ho činí výtečnou surovinou do mnoha různých receptů, od asijských po tradiční evropské.

Zkuste tofu s restovanými asijskými nudlemi, obalené v arašídech, na grilu se salátem nebo jako krutonky do polévky plné bílkovin.

Tip: Tofu je nejběžnější a levná alternativa masa, kterou naleznete v mnoha příchutích.

Sójové kousky:

Sójové kousky vyráběné z dehydratovaného texturovaného sójového proteinu, nabízí veganskou bezlepkovou alternativu masa s vysokým obsahem bílkovin (až 50 %) a nízkým obsahem tuku. Sójové kousky jsou vynikající pro redukční diety, s nulovým obsahem cholesterolu a bohatým podílem vlákniny, vitaminů B, A, E a minerálů jako vápník, fosfor a železo. Sójové kostky, plátky, nudličky a granulát nabízejí široké možnosti přípravy v různých receptech.

Sójové kousky je možné uvařit ve vodě se sójovou omáčkou a následně přidat k restovaným nudlím. Nebo připravit oblíbené kari a namísto masa přidat sójové kostky.

Tip: Výhodou sójových kousků je velmi nízká cena, vysoký podíl bílkovin (až 50 %) a naopak minimální podíl tuku.

Tempeh:

Tempeh, odvozený od javánské tradice, představuje fermentovaný sójový produkt. Sójové boby jsou vařeny, fermentovány a zpracovány za použití bakteriální kultury a plísně. Tento kaloričtější produkt, má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin a obsahuje cenné minerály. Tempeh se často opéká, marinuje či griluje, a díky svému specifickému charakteru nabízí jemně kořeněnou chuť. Je to ideální alternativa pro ty, kteří hledají bohaté a zdravé rostlinné bílkoviny s unikátním šmrncem.

Tempeh se hodí na pečení, marinování či grilování. Vynikne zejména v caesar salátu, kde namísto kuřecího masa či slaniny použijeme marinovaný a opečený tempeh.

Tip: Tempeh představuje nejkvalitnější produkt ze všech sójových výrobků. Obsahuje dokonce 2,5 × více vápníku než mléko.

Seitan:

Seitan, v podstatě pšeničný lepek, představuje lehce stravitelnou alternativu masa, často využívanou ve veganských pokrmech. Vyrábí se z pšeničné mouky a má koncentrovanou strukturu. Tato výživná potravina, bohatá na bílkoviny a s minimálním obsahem sacharidů, je v kuchyni všestranně využitelná, díky jemné chuti a snadnému přebírání chuti z koření. Seitan může být skvělou volbou pro vegany, poskytující významné minerály jako železo, selen, vápník a fosfor. 

Seitan se hodí zejména do veganských burgerů.

Tip: Pozor! Seitan není vhodný pro bezlepkovou dietu.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.