Obtížnost
Pokročilý
Nemusíte být zrovna vegani nebo vegetariáni, abyste si pochutnali na rostlinných alternativách klasického masa. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video, ve kterém ukazuje ty nejpoužívanější, a radí, co z nich připravit. Podíváte se tak třeba několik druhů tofu – přírodní, marinované i uzené, které se dá připravovat podobně jako kterékoliv jiné maso. Známé jsou i sójové nudličky – ty se zas skvěle hodí například do asijské kuchyně. Oblíbená je také vařená a fermentovaná sója, které se říká tempeh, nebo překvapivě lehce stravitelný lepek seitan.
01.Tofu, nazývaný také sójový „sýr“ nebo „tvaroh“, je rostlinnou alternativou masa získávanou srážením vařených sójových bobů. Jeho výroba vychází z tradiční čínské metody, přičemž sójové „mléko“ se získává ze sójových bobů, následně se vaří a propasíruje. Tofu je k dostání v různých variantách – od přírodního přes uzené až po různě ochucené varianty. Jeho jedinečná textura a neutrální chuť ho činí výtečnou surovinou do mnoha různých receptů, od asijských po tradiční evropské.
02.Zkuste tofu s restovanými asijskými nudlemi, obalené v arašídech, na grilu se salátem nebo jako krutonky do polévky plné bílkovin.
Tofu je nejběžnější a levná alternativa masa, kterou naleznete v mnoha příchutích.
03.Sójové kousky vyráběné z dehydratovaného texturovaného sójového proteinu, nabízí veganskou bezlepkovou alternativu masa s vysokým obsahem bílkovin (až 50 %) a nízkým obsahem tuku. Sójové kousky jsou vynikající pro redukční diety, s nulovým obsahem cholesterolu a bohatým podílem vlákniny, vitaminů B, A, E a minerálů jako vápník, fosfor a železo. Sójové kostky, plátky, nudličky a granulát nabízejí široké možnosti přípravy v různých receptech.
04.Sójové kousky je možné uvařit ve vodě se sójovou omáčkou a následně přidat k restovaným nudlím. Nebo připravit oblíbené kari a namísto masa přidat sójové kostky.
Výhodou sójových kousků je velmi nízká cena, vysoký podíl bílkovin (až 50 %) a naopak minimální podíl tuku.
05.Tempeh, odvozený od javánské tradice, představuje fermentovaný sójový produkt. Sójové boby jsou vařeny, fermentovány a zpracovány za použití bakteriální kultury a plísně. Tento kaloričtější produkt, má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin a obsahuje cenné minerály. Tempeh se často opéká, marinuje či griluje, a díky svému specifickému charakteru nabízí jemně kořeněnou chuť. Je to ideální alternativa pro ty, kteří hledají bohaté a zdravé rostlinné bílkoviny s unikátním šmrncem.
06.Tempeh se hodí na pečení, marinování či grilování. Vynikne zejména v caesar salátu, kde namísto kuřecího masa či slaniny použijeme marinovaný a opečený tempeh.
Tempeh představuje nejkvalitnější produkt ze všech sójových výrobků. Obsahuje dokonce 2,5 × více vápníku než mléko.
07.Seitan, v podstatě pšeničný lepek, představuje lehce stravitelnou alternativu masa, často využívanou ve veganských pokrmech. Vyrábí se z pšeničné mouky a má koncentrovanou strukturu. Tato výživná potravina, bohatá na bílkoviny a s minimálním obsahem sacharidů, je v kuchyni všestranně využitelná, díky jemné chuti a snadnému přebírání chuti z koření. Seitan může být skvělou volbou pro vegany, poskytující významné minerály jako železo, selen, vápník a fosfor.
08.Seitan se hodí zejména do veganských burgerů.
Pozor! Seitan není vhodný pro bezlepkovou dietu.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT