Tofu:
Tofu, nazývaný také sójový „sýr“ nebo „tvaroh“, je rostlinnou alternativou masa získávanou srážením vařených sójových bobů. Jeho výroba vychází z tradiční čínské metody, přičemž sójové „mléko“ se získává ze sójových bobů, následně se vaří a propasíruje. Tofu je k dostání v různých variantách – od přírodního přes uzené až po různě ochucené varianty. Jeho jedinečná textura a neutrální chuť ho činí výtečnou surovinou do mnoha různých receptů, od asijských po tradiční evropské.
Zkuste tofu s restovanými asijskými nudlemi, obalené v arašídech, na grilu se salátem nebo jako krutonky do polévky plné bílkovin.
Tip: Tofu je nejběžnější a levná alternativa masa, kterou naleznete v mnoha příchutích.
Sójové kousky:
Sójové kousky vyráběné z dehydratovaného texturovaného sójového proteinu, nabízí veganskou bezlepkovou alternativu masa s vysokým obsahem bílkovin (až 50 %) a nízkým obsahem tuku. Sójové kousky jsou vynikající pro redukční diety, s nulovým obsahem cholesterolu a bohatým podílem vlákniny, vitaminů B, A, E a minerálů jako vápník, fosfor a železo. Sójové kostky, plátky, nudličky a granulát nabízejí široké možnosti přípravy v různých receptech.
Sójové kousky je možné uvařit ve vodě se sójovou omáčkou a následně přidat k restovaným nudlím. Nebo připravit oblíbené kari a namísto masa přidat sójové kostky.
Tip: Výhodou sójových kousků je velmi nízká cena, vysoký podíl bílkovin (až 50 %) a naopak minimální podíl tuku.
Tempeh:
Tempeh, odvozený od javánské tradice, představuje fermentovaný sójový produkt. Sójové boby jsou vařeny, fermentovány a zpracovány za použití bakteriální kultury a plísně. Tento kaloričtější produkt, má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin a obsahuje cenné minerály. Tempeh se často opéká, marinuje či griluje, a díky svému specifickému charakteru nabízí jemně kořeněnou chuť. Je to ideální alternativa pro ty, kteří hledají bohaté a zdravé rostlinné bílkoviny s unikátním šmrncem.
Tempeh se hodí na pečení, marinování či grilování. Vynikne zejména v caesar salátu, kde namísto kuřecího masa či slaniny použijeme marinovaný a opečený tempeh.
Tip: Tempeh představuje nejkvalitnější produkt ze všech sójových výrobků. Obsahuje dokonce 2,5 × více vápníku než mléko.
Seitan:
Seitan, v podstatě pšeničný lepek, představuje lehce stravitelnou alternativu masa, často využívanou ve veganských pokrmech. Vyrábí se z pšeničné mouky a má koncentrovanou strukturu. Tato výživná potravina, bohatá na bílkoviny a s minimálním obsahem sacharidů, je v kuchyni všestranně využitelná, díky jemné chuti a snadnému přebírání chuti z koření. Seitan může být skvělou volbou pro vegany, poskytující významné minerály jako železo, selen, vápník a fosfor.
Seitan se hodí zejména do veganských burgerů.
Tip: Pozor! Seitan není vhodný pro bezlepkovou dietu.