Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Panenka ve slanině s houbovým ragú a pečenými brambory

Vepřová panenka je velmi oblíbené maso už jenom z toho důvodu, že se skvěle hodí na přípravu rychlých a jednoduchých minutek. Šéfkuchař Roman Paulus proto připravil recept z vepřové panenky ve slanině, kterou doplnil rozmarýnem a hlavně houbovým ragú a pečenými brambory. Ve video návodu uvidíte nejen to, jak připravit houbové ragú (které snadno využijete i v jiných receptech), ale také jak správně nakrájet brambory, aby byly rovnoměrně pečené. Nakonec přidejte i trochu restované kapusty a můžete začít zvát ke stolu!
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 4 velké brambory
  • 100 g přepuštěného másla Ghí Milbona
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větvička + 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 8 medailonků z vepřové panenky ve slanině Řezníkova čerstvá porce
  • 8 větviček čerstvého rozmarýnu
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 káv. lžič. másla Pilos
  • 200 g žampionů
  • 50 g šalotky
  • 50 ml brandy 
  • 100 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku) Pilos
  • 300 g kapusty
  • 2 polév. lž. listové petržele
  • silikonový štětec
  • pekáč

POSTUP

Syrové brambory ve slupce nařežeme dle videa (na tenké plátky, ale nedořízneme, aby brambora držela pohromadě), vložíme do pekáče a potřeme teplým přepuštěným máslem, ve kterém jsme za tepla vylouhovali 1 stroužek česneku a 1 větvičku tymiánu. Osolíme a pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 30 minut.

V pánvi rozehřejeme 2 lžíce přepuštěného másla. Medailonky obalené ve slanině propíchneme větvičkou rozmarýnu, aby slanina dobře držela. Osolíme, opepříme a opékáme z obou stran v pánvi s rozehřátým přepuštěným máslem. Po chvilce stáhneme plamen, přiklopíme pokličkou a necháme dojít.

Žampiony nakrájíme na čtvrtiny a v rozehřáté pánvi se lžičkou másla orestujeme na barvu. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nasekané 2 stroužky česneku, šalotku a lžíci nasekaného tymiánu. Po chvíli přidáme brandy, necháme svařit a podlijeme smetanou a necháme asi 3 minuty bublat. Ke konci přidáme nadrobno nasekanou listovou petržel.

Mezitím z pánve vyndáme hotové medailonky a na výpeku orestujeme na nudličky nakrájenou kapustu ochucenou pepřem. Dusíme krátce, klidně může zůstat trochu křupavá.

Servírujeme ideálně doprostřed stolu na prkénku zvlášť pečené brambory, v misce omáčku, kapustu a na talířku vepřovou panenku ve slanině.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU