Základní druhy cibule
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Máte pocit, že o cibuli víte všechno a nemá vás už čím překvapit? Šéfkuchař Roman Paulus vás v takovém případě dost možná vyvede z omylu. Cibulí existuje nepřeberné množství a každá se hodí na něco jiného. Ačkoliv je samozřejmým základem oblíbená žlutá cibule, která stojí na začátku velké většiny českých receptů, v kuchyni se často můžete setkat i s cibulí červenou, bílou, růžovou nebo šalotkou, které mají své specifické vlastnosti a hodí se na řadu různých receptů.

Tagy

Škola vaření

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Žlutá cibule

01.Klasická žlutá cibule je nejznámější, nejpoužívanější a také má nejširší využití. Syrová je poměrně ostrá a tak ji využijete leda k domácí tlačence nebo na guláš, při vaření se ale bez ní neobejdete. V české kuchyni se hodí takřka do každé omáčky, vývaru i pečeného masa. Zkuste třeba tradiční svíčkovou nebo steak na cibuli.

02.Na Velikonoce nezapomeňte v cibulových slupkách obarvit vajíčka, získají tak nádhernou a přírodní hnědo-červenou barvu.

Červená cibule

03.Červená cibule je nejen zdobnější, ale také chuťové jemnější. Skvěle se hodí do salátů, podávaná zkaramelizovaná k masu a nebo k marinování.

Růžová cibule

04.Poměrně neobvyklá růžová cibule má velmi podobné použití, jako ta červená. Je středně intenzivní, hodí se na studenou i teplou kuchyni a díky své barvě vynikne zejména syrová v čerstvých salátech. Ovšem parádu udělá i jako základ kari omáček.

Bílá cibule

05.Odrůda s velmi jemnou chutí a takřka bílou barvu. Vařením by se spousta chuti ztratila, a tak se využívá zejména ve studené kuchyni. Ideální bude jako méně nápadná složka čerstvého salátu nebo v jemnějším rybím burgeru.

Šalotka

06.Pokud ostrou cibuli špatně trávíte, šalotka je pro vás to pravé. Jé méně palčivá a jemnější. Obvykle nezpůsobuje nadýmání ani jiné trávicí potíže, a tak se výtečně hodí do pomazánek, salátů a na francouzské omáčky. Často bývá podlouhlá, vyskytuje se v červené i žluté variantě a rozhodně stojí za to zmínit, že se botanicky neřadí pod cibule. Patří totiž k česnekům.

Lahůdková cibulka

07.Tuhle mladou cibulku s nasládlou chutí si rychle zamilujete. Jí se zelená i bílá nať, obvykle čerstvá v různých salátech, ale třeba i na křupavém domácím chlebu s máslem. Výborná je i v domácích těstovinách, hojně využívaná v asijské kuchyni a jistě si ji oblíbíte ve šťouchaných bramborách. A už jste ji zkusili jen tak ogrilovanou?

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo