Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Domácí chléb zvládnete připravit i vy. Šéfkuchař Roman Paulus prozradil rodinný recept na zámecký bramborový chléb s žitnou moukou. Bramborové těsto je neobvyklé zpestření domácího pečení – pecen chleba z něj zůstává déle vláčný a příjemně měkký. V receptu se naučíte i jak připravit kvásek z droždí a jak s těstem na kynuté pečivo zacházet. Chléb ozvláštní i kmín nebo fenykl, který dá vašemu pečení neobvyklou vůni. Bochník chleba pak můžete používat jako každý jiný – skvěle chutná i jen tak s máslem – a když se po něm hned nezapráší, vydrží klidně i několik dní zabalený v utěrce.

Recept na domácí chléb ze zámku

 

Potřebujeme: kuchyňský robot, struhadlo/lis na brambory, štětec

Suroviny na 2 chleby:

Kvásek:

  • 42 g (1 kostka) čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 5 lžiček vlažné vody
  • 2 lžičky hladké mouky

Chléb:

  • 3 středně velké brambory
  • 650 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 250 g žitné mouky
  • 2–3 lžíce soli
  • 2–3 lžičky kmínu
  • 2 lžičky semínek fenyklu
  • 1 lžíce octa
  • 500 ml vody

Postup:

Droždí, cukr, vlažnou vodu a hladkou mouku promícháme v míse. Kvásek zaprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut na teplém místě vzejít.

Brambory uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Do misky nastrouháme/propasírujeme uvařené vychladlé brambory, přidáme obě mouky, sůl, kmín, fenykl, ocet a vzešlý kvásek. Postupně zapracujeme i vlažnou vodu a připravíme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení.

Tip: Když se bude zdát těsto moc tuhé, nevadí. Po vykynutí zřídne a bude pěkně pružné.

Vytvarujeme 2 pecny, pomoučníme a necháme nakynout při pokojové teplotě (v teplejší místnosti) do zdvojnásobení.

Chléb přendáme na rozehřátý plech, mírně zvlhčíme štětcem namočeným v osolené vodě (100 ml vody se lžičkou soli) a dáme péct do maximálně rozpálené trouby na 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme ještě asi 35 minut. V půlce pečení znovu potřeme osolenou vodou.

Hotový chléb vyndáme, znovu potřeme osolenou vodou a necháme zvolna vychladnout na mřížce.

Zajímavost:

Jedná se o 80–100 let starý recept od zámecké kuchařky Růži Štěpánkové. Vařila ho pro pány Dalbergy, kteří sídlili v Dačicích na zámku v letech 1809 – 1940.

Komentáře (1)

  • Host

    Host
    přidáno před 19 dny
    dobrý den, rád sleduji vaše videa, jsou výborná tento recept určitě vyzkoušim jako mnohé předtím

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.