Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Jelení roláda na víně s povidly a bramborovými šiškami

Jak zpracovat jelení maso? Uvařte si po myslivecku lahodnou jelení roládku na víně, plněnou zeleninou a podávanou s domácími bramborovými šiškami.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Jelení roláda na víně

  • 170 g mrkve
  • 170 g celeru
  • 160 g kořenové petržele
  • 8 plátků jelení kýty
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • řepkový olej Vita D'or
  • 1 řapík celeru
  • 1 cibule
  • 1 polév. lž. rajčatového protlaku Freshona
  • 300 ml silného hovězího vývaru
  • 1 polév. lž. švestkových povidel Sympathica
  • 300 ml červeného vína Bordeaux
  • 1 polév. lž. sušeného rozmarýnu
  • 5 bobkových listů Kania
  • 8 kuliček celého černého pepře Kania
  • 4 kuličky nového koření Kania
  • 1 polév. lž. kmínu Kania

Přílohy

  • 300 g vařených brambor
  • 1 bio vejce „M“
  • 100 g hrubé mouky Castello
  • 400 g vařené brokolice
  • 50 g slaniny Dulano
  • 50 g sušených švestek Alesto
  • palička na maso
  • struhadlo či lis na brambory
  • mixér
  • kovové sítko
  • plátýnko
  • provázek
  • potravinová fólie

POSTUP

Jelení roláda na víně:

240 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) nakrájíme na nudličky a 260 g nakrájíme na kostky.

Maso zakryjeme potravinovou fólií, jemně naklepeme, osolíme, opepříme, do každého plátku zabalíme nudličky kořenové zeleniny a svážeme provázkem.

Připravené rolády opečeme v rozpálené pánvi s olejem ze všech stran, po opečení je vyndáme stranou a na výpeku restujeme zeleninu nakrájenou na kostky. Nejprve celer, petržel, mrkev a po chvíli přidáme nakrájený řapíkatý celer a cibuli nasekanou nadrobno. Zeleninu restujeme do tmava, ale dáme pozor, aby se nespálila. Přidáme rajčatový protlak a povidla, zarestujeme a podlijeme vínem. Přidáme rozmarýn a divoké koření (bobkový list, celý černý pepř, nové koření a kmín) svázané do uzlíku z plátna a maso vložíme zpět do pánve. Podlijeme vývarem tak, aby maso bylo skoro pod tekutinou a dusíme pod pokličkou do měkka přibližně hodinu.

Maso a uzlík s kořením vyjmeme, omáčku propasírujeme, svaříme na potřebnou hustotu a nakonec zjemníme ručním mixérem. Rolády před podáváním zbavíme provázku.

Přílohy:

Omyté a oloupané brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka, scedíme a propasírujeme do misky. Přidáme vejce a sůl, zamícháme, přisypeme hrubou mouku, vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvarujeme váleček. Z něj odkrajujeme malé kousky, ze kterých vytvoříme šišky a vaříme ve vroucí osolené vodě 2 - 3 minuty.

TIP: Jak připravit bramborové šišky nebo noky se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Brokolici uvaříme v osolené vodě a podáváme jako přílohu.

V pánvi rozpustíme trochu másla, přidáme scezené šišky, uvařenou brokolici, osolíme a orestujeme.

Na rozpálené pánvi orestujeme slaninu dokřupava a přidáme na kostky nakrájené sušené švestky.

Servírování:

Na talíř nandáme orestované bramborové šišky s brokolicí, přidáme masové rolky, které můžeme rozkrojit, a přelijeme omáčkou. Nakonec posypeme do křupava vypečenou slaninou se švestkami.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU