Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Okurkový salát

Okurkový základ je klasika, kterou by měl umět zvládnout každý. Není proto na škodu zopakovat si základní recept. Šéfkuchař Roman Paulus připravil dvě varianty okurkového salátu. Ten první je klasický, jak ho známe od našich babiček. Základem nálevu je voda, cukr, ocet, sůl a pepř. Ten druhý je inspirovaný řeckými tzatziki a připravuje se, kromě okurky, z česneku, kopru, pepře a zakysané smetany. Pokud budete chtít, můžete kopr nahradit mátou a mít tak svůj salát ještě o trochu víc osvěžující.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Klasický okurkový salát

  • 250 ml vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 ml octa
  • sůl
  • pepř
  • 260 g okurky

Krémový okurkový salát se zakysanou smetanou

  • 260 g okurky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 káv. lžič. sekaného čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř
  • 100 g zakysané smetany

POSTUP

Klasický okurkový salát:

Okurku oloupeme a nastrouháme.

Vodu, cukr a ocet důkladně promícháme, dokud se cukr nerozpustí. Osolíme a opepříme.

Dresink nalijeme na nastrouhanou okurku, zamícháme, necháme 10 minut odstát. Podle potřeby dochutíme.

Tip: Množství cukru a octa upravte dle chuti. Záleží, zda máte rádi spíše kyselejší, nebo sladší.

Krémový okurkový salát se zakysanou smetanou:

Okurku zbavíme semínek, oloupeme a nastrouháme.

Okurku osolíme, necháme rozležet a následně vyždímáme. Do vyždímané okurky přidáme pepř, kopr, česnek a případně dosolíme. Přidáme zakysanou smetanu, důkladně promícháme a necháme 10 minut odležet. V případě potřeby dochutíme.

Tip: Zakysanou smetanu můžete nahradit jogurtem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU