Kuchyně
Česká
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Okurkový základ je klasika, kterou by měl umět zvládnout každý. Není proto na škodu zopakovat si základní recept. Šéfkuchař Roman Paulus připravil dvě varianty okurkového salátu. Ten první je klasický, jak ho známe od našich babiček. Základem nálevu je voda, cukr, ocet, sůl a pepř. Ten druhý je inspirovaný řeckými tzatziki a připravuje se, kromě okurky, z česneku, kopru, pepře a zakysané smetany. Pokud budete chtít, můžete kopr nahradit mátou a mít tak svůj salát ještě o trochu víc osvěžující.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
2 938 kJ / 702 kcal
Bílkoviny
6,80 g
Tuky
20,60 g
Vláknina
2,80 g
Sůl
0,10 g
Sacharidy
124,30 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Klasický okurkový salát:
02.Okurku oloupeme a nastrouháme.
03.Vodu, cukr a ocet důkladně promícháme, dokud se cukr nerozpustí. Osolíme a opepříme.
04.Dresink nalijeme na nastrouhanou okurku, zamícháme, necháme 10 minut odstát. Podle potřeby dochutíme.
Množství cukru a octa upravte dle chuti. Záleží, zda máte rádi spíše kyselejší, nebo sladší.
05.Krémový okurkový salát se zakysanou smetanou:
06.Okurku zbavíme semínek, oloupeme a nastrouháme.
07.Okurku osolíme, necháme rozležet a následně vyždímáme. Do vyždímané okurky přidáme pepř, kopr, česnek a případně dosolíme. Přidáme zakysanou smetanu, důkladně promícháme a necháme 10 minut odležet. V případě potřeby dochutíme.
Zakysanou smetanu můžete nahradit jogurtem.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT