Okurkový salát
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Okurkový základ je klasika, kterou by měl umět zvládnout každý. Není proto na škodu zopakovat si základní recept. Šéfkuchař Roman Paulus připravil dvě varianty okurkového salátu. Ten první je klasický, jak ho známe od našich babiček. Základem nálevu je voda, cukr, ocet, sůl a pepř. Ten druhý je inspirovaný řeckými tzatziki a připravuje se, kromě okurky, z česneku, kopru, pepře a zakysané smetany. Pokud budete chtít, můžete kopr nahradit mátou a mít tak svůj salát ještě o trochu víc osvěžující.

Tagy

Lehké jídlo

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Klasický okurkový salát

  • 250 ml vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 ml octa
  • sůl
  • pepř
  • 260 g okurky

Krémový okurkový salát se zakysanou smetanou

  • 260 g okurky
  • 1 × stroužek česneku
  • 1 × lžička sekaného čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř
  • 100 g zakysané smetany

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 938 kJ / 702 kcal

Bílkoviny

6,80 g

Tuky

20,60 g

Vláknina

2,80 g

Sůl

0,10 g

Sacharidy

124,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Klasický okurkový salát:

02.Okurku oloupeme a nastrouháme.

03.Vodu, cukr a ocet důkladně promícháme, dokud se cukr nerozpustí. Osolíme a opepříme.

04.Dresink nalijeme na nastrouhanou okurku, zamícháme, necháme 10 minut odstát. Podle potřeby dochutíme.

Množství cukru a octa upravte dle chuti. Záleží, zda máte rádi spíše kyselejší, nebo sladší.

05.Krémový okurkový salát se zakysanou smetanou:

06.Okurku zbavíme semínek, oloupeme a nastrouháme.

07.Okurku osolíme, necháme rozležet a následně vyždímáme. Do vyždímané okurky přidáme pepř, kopr, česnek a případně dosolíme. Přidáme zakysanou smetanu, důkladně promícháme a necháme 10 minut odležet. V případě potřeby dochutíme.

Zakysanou smetanu můžete nahradit jogurtem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo