Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Nejprve svážeme plátky masa provázkem. V přiměřeně velkém hrnci si rozehřejeme olej, plátky masa osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme v hrnci. Ve druhé polovině hrnce již pozvolna orestujeme mrkev, petržel a celer nakrájené na kostičky, přidáme cibuli nadrobno a pozvolna restujeme. Opečené maso vyndáme z hrnce a necháme odpočinout na talíři. K zelenině přidáme rajčatový protlak, bobkové listy, kuličky nového koření a černého pepře, čerstvé bylinky a zalijeme červeným vínem, které necháme vyvařit předtím, než vrátíme opečené plátky masa zpět. Po krátkém povaření podlijeme vývarem přibližně do dvou třetin výšky masa. Přiklopíme a dusíme pozvolna v troubě rozehřáté na 160 °C podle potřeby asi 2 hodiny, záleží na kvalitě masa.
Měkké ossobuco vyndáme na talíř a omáčku podle potřeby svaříme. Mezitím odstraníme z masa provázek. Ze zredukované omáčky vyndáme koření v plátýnku a bylinky. Dokončíme ještě nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou, nasekanou petrželkou a nezapomeneme máslo na zjemnění. Na závěr vložíme maso zpět do hrnce a necháme prohřát.
V rendlíku rozpálíme olivový olej, na kterém necháme zpěnit nakrájenou šalotku. Poté přidáme rýži, lehce zarestujeme a osolíme. Následně podlijeme bílým vínem, lehce svaříme a přilejeme část vývaru. Během vaření postupně doléváme zbytek vývaru až do požadované měkkosti rýže. Rizoto dochutíme máslem a čerstvě nastrouhaným parmezánem a dobře promícháme.
Na pánvi si rozehřejeme olivový olej, na kterém osmahneme na kostičky nakrájenou cuketu. Osolíme, opepříme a k orestované cuketě přidáme polosušená rajčata.
Ossobuco podáváme s krémovým rizotem, cuketou, sušenými rajčaty a lístky čerstvé listové petržele.
Tip: Vyzkoušejte i další variace na rizoto z Kulinářské akademie Lidlu zde.
Tip: Jak připravit domácí polosušená rajčata se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.