Grilovaný ribeye steak s batáty a bylinkovou omáčkou

play Přehrát video recept
Grilovaný ribeye steak s batáty a bylinkovou omáčkou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Americká, Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Nažhavte grily, protože léto se nezadržitelně blíží. A co jiného grilovat než pořádné flákoty masa. Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na grilovaný hovězí ribeye steak s netradiční přílohou v podobě opečených sladkých brambor. Protože grilování masa je rychlovka, budete moct podávat hned, jak se stihnou sejít všichni hosté. Kromě steaku se naučíte připravit i grilované batáty a bylinkovou salsu z petržele, koriandru a citronové šťávy, která si kromě hovězího bude skvěle rozumět třeba i s kuřecím masem.

Tagy

Grilování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × větší batáty
  • 1 × hrst čerstvé listové petržele
  • 1,5 × hrst čerstvého koriandru
  • 3 × lžíce citronové šťávy
  • 1 × lžíce mleté uzené papriky
  • keramický mlýnek s chilli Kania
  • 2 × stroužky česneku
  • 1 × červená cibule
  • 150 ml bio extra panenského olivového oleje Primadonna
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • čerstvý rozmarýn
  • 4 × Angus Rib Eye steaky
  • 250 g másla
  • 1 × lžíce dijonské francouzské hořčice Kania
  • 2 × lžíce nasekané pažitky
  • bylinky na ozdobu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

7 071 kJ / 1 690 kcal

Bílkoviny

62,80 g

Tuky

141,20 g

Vláknina

8,00 g

Sůl

3,10 g

Sacharidy

47,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Bylinkové máslo:

01.Změklé, trochu vyšlehané máslo osolíme, opepříme, přidáme dijonskou hořčici, 2 lžíce nasekané pažitky, 2 lžíce nasekané listové petržele, 1 lžíci citronové šťávy a promícháme. Naneseme na potravinářskou fólii, zarolujeme do válečku a fólii propíchneme, abychom odstranili přebytečný vzduch. Máslo ještě zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout v lednici.

Podrobné video na přípravu bylinkového másla najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde. 

Grilované sladké brambory:

02.Syrové batáty nakrájíme na 1 cm silná kolečka, která nasucho pomalu grilujeme v chladnější části grilu z obou stran do měkka.
Opečené brambory přendáme na talíř, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a ochutíme snítkou rozmarýnu a chilli podle chuti.

Bylinková omáčka:

03.1,5 hrsti koriandru a asi 1 hrst listové petržele nakrájíme nahrubo a vložíme do elektrického sekáčku. Přidáme 2 lžíce citronové šťávy, uzenou papriku, chilli, nasekaný česnek a červenou cibuli, 150 ml olivového oleje, sůl, pepř a rozmixujeme.

Steaky:

04.Steaky těsně před vložením do grilu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a grilujeme 2 minuty z jedné strany a 1 minutu z druhé strany.

Gril během grilování zavírejte, aby nezačalo uhlí hořet.

05.Hotové steaky přendáme na talíř, položíme na ně plátek bylinkového másla, lehce osolíme, přikryjeme alobalem a necháme krátce odpočinout. 

Servírování:

06.Na talíř či prkénko doprostřed stolu nandáme plátky grilovaných batátů, steaky s rozpuštěným bylinkovým máslem a salsou, kterou pokapeme brambory i steak. Zbytek salsy nandáme do mističky zvlášť. Talíř ozdobíme bylinkami ze zahrádky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo