Štika konfitovaná v přepuštěném másle s holandskou omáčkou

play Přehrát video recept
Štika konfitovaná v přepuštěném másle s holandskou omáčkou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Konfitování je způsob přípravy masa, který si většina lidí nejčastěji spojuje s drůbeží. Zkusili jste ale už někdy konfitovanou štiku? Maso štiky není tučné, a tak se k jeho přípravě konfitování skvěle hodí. Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil recept na štiku konfitovanou v přepuštěném másle. Jako přílohu můžete vyzkoušet dušenou kořenovou zeleninu s brambory a bylinkami (Roman Paulus použil petrželovou nať, ale skvěle se hodí i kopr). Celý recept dokončíte klasickou holandskou omáčkou a můžete si začít pochutnávat!

Tagy

Lehké jídlo

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Ryba

  • 600 g filetů ze štiky bez kůže
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 3 × stroužky česneku
  • 4 × stonky bazalky
  • 500 ml ghí přepuštěného másla Milbona

Příloha

  • 2 × lžíce másla Pilos
  • 100 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 2 × lžíce vody
  • 400 g malých brambor + 1 velká
  • 100 g pórku
  • 1 × hrst čerstvých bylinek (petržel, bazalka)
  • holandská omáčka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 152 kJ / 514 kcal

Bílkoviny

34,90 g

Tuky

30,30 g

Vláknina

4,50 g

Sůl

1,20 g

Sacharidy

27,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Ryba:

01.Z filetu vyndáme kosti. Z bazalky otrháme lístky a stonky uchováme.

02.Štiku osolíme, opepříme a spolu se stonky bazalky, rozmáčklými, ale neoloupanými stroužky česneku vložíme do přepuštěného másla ohřátého na 70 °C přepuštěného másla a v troubě vyhřáté na 120 °C asi 20 minut konfitujeme.

Jak připravit domácí přepuštěné máslo zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Příloha:

03.Malé brambory uvaříme ve slupce a vychladlé oloupeme. Zeleninu (mrkev, celer a řapíky) nakrájíme na nudličky, vložíme do pánve s rozehřátým máslem, podlijeme trochou vody a krátce podusíme v pánvi s rozehřátým máslem. Zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a pár minut dusíme pod poklicí. Ke konci přidáme malé vařené brambory, pórek nakrájený na nudličky a nadrobno nasekané bylinky.

04.Do hlubšího talíře nandáme zeleninu s brambory, na které položíme štiku, přelijeme holandskou omáčkou a ozdobíme bramborovou slámou (někdy nazývanou bramborová strouhanka) a lístky čerstvé petržele.

Jak připravit holandskou omáčku zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Jak připravit bramborovou slámu?

05.Jednu velkou syrovou bramboru oloupeme, nastrouháme najemno a propláchneme studenou vodou tak, abychom ji zbavili škrobu. Následně usmažíme v přepuštěném másle zbylém po konfitování dozlatova a osušíme na papírové utěrce.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo