Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Štika konfitovaná v přepuštěném másle s holandskou omáčkou

Konfitování je způsob přípravy masa, který si většina lidí nejčastěji spojuje s drůbeží. Zkusili jste ale už někdy konfitovanou štiku? Maso štiky není tučné, a tak se k jeho přípravě konfitování skvěle hodí. Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil recept na štiku konfitovanou v přepuštěném másle. Jako přílohu můžete vyzkoušet dušenou kořenovou zeleninu s brambory a bylinkami (Roman Paulus použil petrželovou nať, ale skvěle se hodí i kopr). Celý recept dokončíte klasickou holandskou omáčkou a můžete si začít pochutnávat!
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Ryba

  • 600 g filetů ze štiky bez kůže
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 3 stroužky česneku
  • 4 stonky bazalky
  • 500 ml ghí přepuštěného másla Milbona

 Příloha

  • 2 lžíce másla Pilos
  • 100 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 2 lžíce vody
  • 400 g malých brambor + 1 velká
  • 100 g pórku
  • hrst čerstvých bylinek (petržel, bazalka)
  • holandská omáčka
  • zapékací mísa
  • pánev s poklicí
  • struhadlo
  • papírové utěrky

POSTUP

Ryba:

Z filetu vyndáme kosti. Z bazalky otrháme lístky a stonky uchováme.

Štiku osolíme, opepříme a spolu se stonky bazalky, rozmáčklými, ale neoloupanými stroužky česneku vložíme do přepuštěného másla ohřátého na 70 °C přepuštěného másla a v troubě vyhřáté na 120 °C asi 20 minut konfitujeme.

Tip: Jak připravit domácí přepuštěné máslo zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Příloha:

Malé brambory uvaříme ve slupce a vychladlé oloupeme. Zeleninu (mrkev, celer a řapíky) nakrájíme na nudličky, vložíme do pánve s rozehřátým máslem, podlijeme trochou vody a krátce podusíme v pánvi s rozehřátým máslem. Zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a pár minut dusíme pod poklicí. Ke konci přidáme malé vařené brambory, pórek nakrájený na nudličky a nadrobno nasekané bylinky.

Do hlubšího talíře nandáme zeleninu s brambory, na které položíme štiku, přelijeme holandskou omáčkou a ozdobíme bramborovou slámou (někdy nazývanou bramborová strouhanka) a lístky čerstvé petržele.

Tip: Jak připravit holandskou omáčku zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Jak připravit bramborovou slámu?

Jednu velkou syrovou bramboru oloupeme, nastrouháme najemno a propláchneme studenou vodou tak, abychom ji zbavili škrobu. Následně usmažíme v přepuštěném másle zbylém po konfitování dozlatova a osušíme na papírové utěrce.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU