Roman Paulus

Bramborová sláma

Bramborová sláma, případně bramborová strouhanka, jak se jí také říká, je skvělou ozdobou masa a k tomu mu dodává příjemnou křupavost. Pokud se navíc nebojíte omaštěných prstů, můžete ji chroupat třeba u televize nebo s přáteli u piva. Šéfkuchař Roman Paulus vás naučí, jak si tuhle neobvyklou specialitu připravit, jaký vybrat varný typ brambor i jak je zbavit škrobu, aby se dobře osmažily. A až zvládnete přípravu bramborové slámy, zkuste příště stejným způsobem připravit i domácí bramborové chipsy, stačí brambory místo strouhání nakrájet na tenké plátky!

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • Velké moučné brambory – typ C
  • Slunečnicový olej
  • papírové utěrky
  • struhadlo
  • kovové sítko

POSTUP

Syrovou bramboru oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Následně několikrát propereme pod tekoucí vodou, aby se maximálně zbavila škrobu. Nastrouhanou hmotu dobře vyždímáme rukou a pak ještě osušíme utěrkou. Snažíme se zbavit maxima vody.

Smažíme v rozpáleném oleji po menších porcích. Během smažení, zejména ze začátku, mícháme, aby se k sobě jednotlivé kousky nepřilepily. Brambory vyndáme raději dříve a necháme je okapat na papírové utěrce. Osolíme těsně před podáváním.

 Jak servírovat bramborovou slámu?

Hodí se zejména k rybě vařené na páře nebo jinému měkkému pokrmu, kterému tím dodáme křupavost. Někdy se nazývá i „bramborová strouhanka“. Podívejte se na recepty, kde jsme ji použili, a inspirujte se:

Pečený sumeček s caponatou a bramborovou slámou

Pstruh na páře s opečenými noky a kaší z červené řepy

Pstruh lososovitý s okurkou, medem a hořčicí

Štika konfitovaná v přepuštěném másle s holandskou omáčkou


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU