Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Jak připravit domácí přepuštěné máslo?
Máslo nakrájíme na velké kostky, vložíme do hrnce a rozpustíme. Poté na mírném plameni necháme pomalu probulbávat a občasně promícháme a sebereme pěnu.
Tip: Pěnu tvoří vysrážená bílkovina a můžete použít místo másla při pečení.
Po zhruba 30 minutách je již máslo čiré a snadno dohlédneme na dno hrnce. Takové je již přepuštěné a hotové.
Tip: Aby bylo přepuštěné máslo dokonale čisté, hotové přeceďte přes plátno.
Přelijeme do sklenice, uzavřeme a uchováváme v lednici, kde vydrží až několik měsíců.
K čemu je přepuštěné máslo dobré?
Přepustěné máslo (moderněji nazývaní Ghí) má vyšší kouřový bod a díky tomu se vyložene hodí ke smažení tradičních řízků v trojobalu. Navíc si zachovává svou máslovou chuť a tak prospěje i smaženému sýru, květáku, nebo na něm můžete připravit i oblíbenou rybu v pánvi.
Nepostradatelné je i při přípravě tradičné holandské omáčky, bez které se neobejdeme při přípravě vejce Benedikt.