Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Špíz ze smaženého sýra se šťouchaným bramborem a domácí tatarkou

Dalo by se bez nadsázky říct, že smažený sýr je česká národní pochoutka. Samozřejmě, že můžete usmažit jednoduše „eidam třicítku“, ale pokud si chcete dopřát trochu lepší chutě, podívejte se na recept šéfkuchaře Romana Pauluse, který připravil smažený sýrový špíz. Do toho patří tvarůžky, pařený sýr, kozí sýr a sýr s modrou plísní, ale na špejli můžete napíchat jednoduše ty sýry, které máte nejraději. Naučíte se i jednoduché triky, aby vám sýr při smažení nevytekl. Nakonec si s Romanem Paulusem dozvíte i recept na domácí tatarskou omáčku.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1× balení tvarůžků (200 g)
  • 1× polooštěpek Pilos (190 g)
  • 1× balení kozího sýra Pilos (120 g)
  • 1× camembert Pilos (120 g)
  • hladká mouka Belbake na obalování
  • 2× vejce „M“
  • strouhanka Belbake na obalování
  • přepuštěné máslo Milbona
  • 180 g majonézy Kania
  • 1× vařené vejce „M“
  • 25 g kořeněných okurčiček Cornichons Freshona
  • 25 g šalotky
  • 15 g čerstvé listové petržele
  • 30 ml láku od okurek
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 400 g vařených brambor
  • 90 g másla Pilos
  • 50 g lahůdkové cibulky
  • 100 ml plnotučného mléka Pilos
  • klasický okurkový salát
  • dřevěné špejle
  • papírové utěrky
  • šťouchadlo

POSTUP

Vychlazené sýry nakrájíme na větší kousky (tvarůžky a kozí napůl, pařený sýr a camembert na 4 díly, a napíchneme na dřevěný špíz. Propravíme osm špízů.

Takto připravený špíz obalíme v trojobalu nadvakrát (tedy nejprve v mouce, následně ve dvou rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance, pak ještě jednou v mouce, vejcích i strouhance) a smažíme zprudka při vysoké teplotě v přepuštěném másle. Hotové necháme okapat na papírové utěrce.

Tip: Jak připravit domácí přepuštěné máslo zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Majonézu promícháme s jedním nasekaným natvrdo uvařeným vejcem, nadrobno nakrájenou kyselou okurkou, šalotkou a listovou petrželí. Trochu naředíme lákem z okurek a důkladně promícháme, osolíme a opepříme.

Tip: Jak uvařit vejce natvrdo se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Hotové scedíme, přidáme k nim studené máslo, nakrájenou lahůdkovou cibulku, mléko a rozšťoucháme podle chuti.

Na talíř nandáme porci šťouchaných brambor, dva sýrové špízy a tatarku v mističce zvlášť. Doporučujeme podávat společně s klasickým okurkovým salátem.

Tip: Jak připravit okurkový salát zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU