Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Vložte z lednice studená vejce do vroucí vody a odpočítejte:
Pozor: důležité je použít studená vejce z lednice a vložit je do vroucí vody. V jiných případech se bude doba vaření lišit.
Tip: Zdá se vám 16 minut dlouho? Vejce natvrdo můžete vložit už do studené vody a odpočítat asi 10 minut od bodu varu. Vejce je ve vroucí vodě uvařené rychleji, protože se ohřívá už předem společně s vodou. Avšak tuto metodu nezkoušejte s vejcem nahniličko nebo naměkko! Zde hraje roli každá vteřina a je třeba přesně hlídat čas.
Když upustíte vejce do vody, čerstvé klesne ke dnu, zatímco staré vejce plave na hladině. To je způsobené přirozeným vysycháním, kdy se skrze skořápku odpařuje vlhkost a ve vajíčku se zvětšuje vzduchová bublina.
Roztočte ho! Vařené vajíčko má pevnou konzistenci a bude se točit rychle a pravidelně. Zatímco syrové vejce se bude točit pomaleji a tak nějak „našišato“. Za to může tekutý střed, který se ve vejci přelévá z jedné strany na druhou.
Nakonec prozradíme, jak připravit oblíbenou pochoutku v podobě vejce do skla. Vejce vařená naměkko hned zchladíme ve studené vodě. Z půlky je oloupeme a z druhé půlky vyloupneme ze skořápky lžičkou rovnou do skleničky. Servírujeme posypané nasekanou čerstvou pažitkou, osolené, opepřené a s teplým opečeným toustovým chlebem namazaným máslem.