Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Začátečník
Naměkko, natvrdo, nebo nahniličko? Jak máte nejraději vajíčka vy? Šéfkuchař Roman Paulus tentokrát připravil video, ve kterém prozradí, jak správně vařit vajíčka tak, aby měla vždy takovou konzistenci, jakou si budete přát. Kromě toho i zjistíte, jak poznat, jestli je vejce ještě čerstvé, nebo jak jednoduše rozlišit vařené vajíčko od syrového, aniž byste ho museli rozklepávat. Nakonec se naučíte i recept na klasická vejce do skla, kterými zazáříte na každé snídani.
01.Vložte z lednice studená vejce do vroucí vody a odpočítejte:
02.Pozor: důležité je použít studená vejce z lednice a vložit je do vroucí vody. V jiných případech se bude doba vaření lišit.
Zdá se vám 16 minut dlouho? Vejce natvrdo můžete vložit už do studené vody a odpočítat asi 10 minut od bodu varu. Vejce je ve vroucí vodě uvařené rychleji, protože se ohřívá už předem společně s vodou. Avšak tuto metodu nezkoušejte s vejcem nahniličko nebo naměkko! Zde hraje roli každá vteřina a je třeba přesně hlídat čas.
03.Když upustíte vejce do vody, čerstvé klesne ke dnu, zatímco staré vejce plave na hladině. To je způsobené přirozeným vysycháním, kdy se skrze skořápku odpařuje vlhkost a ve vajíčku se zvětšuje vzduchová bublina.
04.Roztočte ho! Vařené vajíčko má pevnou konzistenci a bude se točit rychle a pravidelně. Zatímco syrové vejce se bude točit pomaleji a tak nějak „našišato“. Za to může tekutý střed, který se ve vejci přelévá z jedné strany na druhou.
05.Nakonec prozradíme, jak připravit oblíbenou pochoutku v podobě vejce do skla. Vejce vařená naměkko hned zchladíme ve studené vodě. Z půlky je oloupeme a z druhé půlky vyloupneme ze skořápky lžičkou rovnou do skleničky. Servírujeme posypané nasekanou čerstvou pažitkou, osolené, opepřené a s teplým opečeným toustovým chlebem namazaným máslem.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT