Pečicí kalendář: zvládněte cukroví bez stresu
Doba čtení 6 minut

Pečicí kalendář: zvládněte cukroví bez stresu

Pečení cukroví se nezadržitelně blíží. Jak si letos rozvrhnout pečicí plán, abychom napekli bez stresu a včas? A kdy péct jaké druhy, abychom jim dopřáli čas k uležení, ale nezmařili práci tím, že budou někde v krabici příliš dlouho? Zkrátka a jednoduše, potřebujete plánovat.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Znáte to, každý rok běháte z práce do obchodu, z obchodu do kuchyně a z kuchyně rovnou utahaní do postele. Pravidelně říkáte „Za rok už žádné cukroví nepeču!“ nebo „Příště už jen 3 druhy!“ a místo užívání si adventu a zimních procházek se pachtíte s vanilkovými rohlíčky v kuchyni. Jenže pak si rodina nad dobrůtkami pomlaskává a vy víte, že bez domácího cukroví to nejsou ty pravé české Vánoce a napřesrok do toho půjdete zas 🥰.

Ale letos … letos TO BUDE JINÉ! Máme pro vás plán, jak si cukroví rozvrhnout, kdy co péct a kdy plnit, a tak si práci budete moci pohodlně rozdělit do 4 adventních víkendů. Při koledách a rozpálené purpuře si v klidu a pohodě cukroví připravíte a sváteční čas tentokrát opravdu vychutnáte.

Vyberte si oblíbené cukroví a mrkněte, kdy ho bez stresu a s předstihem připravit tak, aby chutnalo jako cukroví od babičky a přitom jste stihli i vánoční pohádky. Rozhodněte se, jaké druhy letos chcete mít na vánoční tabuli, nakupte vše, co potřebujete a rozvrhněte si čas podle našeho plánu na víkendové vánoční pečení. Uvidíte, že ve výsledku vám zbude čas i na klidné večery s přáteli a svařákem, dýňovým latté nebo horkou čokoládou. Řekněte známým, rodině či dětem a pečte společně.

Připravili jsme pro vás tabulku, kterou si níže můžete stáhnout, vytisknout a dělat si do ní poznámky nebo si odškrtávat jednotlivé fáze. Pak budete mít jistotu, že vám nic neunikne.

1. adventní víkend 2. adventní víkend 3. adventní víkend 4. adventní víkend
medové perníčky pečení zdobení
linecké cukroví pečení slepování
skořicové cukroví s likérem pečení plnění, zdobení
išlské dortíčky pečení plnění zdobení polevou
pistáciové košíčky pečení plnění
ořechové košíčky s višněmi pečení plnění
zázvorky pečení
medvědí tlapky pečení
vanilkové rohlíčky pečení
myslivecké knoflíčky pečení
müsli košíčky s ořechy pečení plnění
slepované ořechy pečení plnění
jablečné rohlíčky pečení
žabí hubičky pečení
sádlové koláčky s povidly pečení
kokosky pečení
pistáciové rohlíčky pečení
hrudky se sušeným ovocem pečení
mandlové sušenky pečení
citronové tyčinky pečení
vánoční hvězdičky pečení
sněhové pusinky příprava
vosí hnízda příprava
kubánské větrníky pečení, plnění
pistáciové bochánky pečení, plnění
pařížské trubičky s krémem pečení plnění
ořechové tyčinky s karamelem příprava
datlové koule s ořechy příprava
medovníkové koule příprava
rumová tlačenka příprava
kokosový suk příprava
nepečené kokosové kuličky příprava
nepečená roláda příprava
nepečené citronové kostičky příprava
rumové koule

příprava

kakaové pracny pečení
medovo-kokosové pracny pečení
ledovky s nastavovaným krémem pečení,plnění
Bezlepkové citronové sušenky  plněné krémem pečení
Bezlepkové ořechové cukroví s karamelovým krémem pečení plnění
Veganské pusinky příprava
Oříšky a karamelovým krémem pečení plnění
Ořechové škebličky pečení
Střapatá kokosová kolečka pečení
Čokoládové lanýže příprava

       

Tabulku si můžete stáhnout pomocí tlačítka na konci článku.


ADVENT, TÝDEN ZA TÝDNEM

Nenašli jste v tabulce to své oblíbené? Nevadí! Koukněte níže, kde najdete obecná pravidla a rady, jak na to.

1. advent - suché a nenaplněné vydrží

Na začátek připravte suché části cukroví, jako jsou perníčky, kolečka slepovaného lineckého, išlských dortíčků nebo košíčky. Nejlepší je začít s těsty. Zadělejte je hned první adventní sobotu, zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout. Druhý den už je jenom vyválíte, vykrájíte a namačkáte do formiček. V jedné rozpálené troubě je upečete postupně všechny najednou, práce hezky odsýpá a hlavně si zašpiníte kuchyň jen jednou 😉. Upečené kusy dejte do krabiček, nenaplněné vám vydrží velmi dlouho. Nezapomeňte ještě založit i krabičku na rozlámané kousky – na konci z ní uděláme bonusové cukroví. A pokud si troufáte, je nevyšší čas se pustit i do perníkové chaloupky.

Tip: Těsta je obvykle dobré připravit den, dva před pečením, aby se dobře rozležela.

2. advent – aby se stihlo rozležet

Další týden nazdobíme perníčky, které se mezitím stihly „vydýchat“, a proto na nich bude hezky držet poleva. Připravíme i celopečené cukroví, jako jsou zázvorky, rohlíčky, pracny nebo třeba myslivecké knoflíčky. Takové potřebuje čas, aby se stihlo do Vánoc řádně odležet a zvláčnět. Můžeme už namazat i linecké, avšak zatím neplníme máslovými krémy, na které máme ještě spoustu času 😉.

3. advent – už se nám to hezky plní

Během třetího adventu napečeme i jednoduché cukroví, kde stačí připravit a upéct těsto, ale nemusíme ho nechat dlouho odpočívat. K takovým patří například mandlové sušenky či srdíčka, zázvorky nebo vánoční hvězdičky. Můžeme začít plnit cukroví máslovými krémy, které tak budou mít dostatek času se spojit s těstem, ale nestihnou se zkazit. Třeba pistáciové košíčky.

4. advent – poslední kousky

Poslední týden patří nepečeným těstům, jako jsou vosí hnízda, různé rolády, kuličky, rumové tlačenky a podobně. Přišel také čas spotřebovat veškeré nashromážděné bílky a připravit kokosky a sněhové pusinky. V tuto chvíli naplňte i ořechové košíčky s kompotovanou višní, která jim dodá neodolatelnou chuť.


Bonusové cukroví aneb co s rozlámanými kousky?

Linecké, které nám nezbylo do páru, rozlámané rohlíčky nebo ztvrdlé perníčky nevyhazujte! Rozemelte všechno suché přebytečné cukroví najemno, přidejte marmeládu, rum a kousek másla a vytvarujte kuličky. Získáte tak „Bonusové cukroví“, se kterým nikdo nepočítal, každý rok chutná trochu jinak a pomůže vám rozšířit nabídku druhů na svátečním stole. Obalit je můžete třeba v kokosu, mletých oříšcích nebo kakau (záleží, čeho vám zbylo nejvíc) a skladovat v lednici. A nezapomeňte, až se někdo bude ptát na recept, zatvařte se tajemně a trvejte na tom, že je to tajemství šéfkuchaře 😉.

Štěstí přeje připraveným, tak směle do pečení.

Pěčící kalendář Stáhnout

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU