Piškoty a lískové ořechy rozmixujeme najemno.
V míse smícháme změklé máslo, moučkový cukr, namleté lískové ořechy, piškoty, kakao, mleté mandle a uvařenou kávu. Propracujeme rukama. Z těsta vytvarujeme kuličky, poté válečky a na horní straně uděláme obrácenou stranou nože rýhu, aby připomínal kávové zrno. Kávová zrna necháme zchladit v lednici.
Tip: Rýhu udělejte větší, při polévání polevou se ještě zalije.
V rozpuštěné čokoládové polevě kávová zrna pomocí dvou vidliček namočíme, zvýrazníme rýhu na horní straně a necháme zatuhnout na plechu s pečicím papírem.
Tip: Jak připravit domácí čokoládovou polevu zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Kávová zrna připravujeme těsně před Vánoci. Uchováváme v suchu a chladu. Servírujeme v papírových košíčcích.
Z jedné dávky (8 porcí) surovin připravíme asi 40 kávových zrn.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 5 kusů): 427 kcal, 8 g bílkovin, 34 g sacharidů, 29 g tuků.