Čokoládová poleva
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

15 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Jak připravit domácí čokoládovou polevu, díky které dorty a zákusky získají chutnou a hladkou čokoládovou krustu a která se skvěle hodí i ke zdobení cukroví? Roman Paulus vám v receptu Kulinářské akademie Lidlu prozradí, jak na rychlou a snadnou polevu z čokolády. Přidá i tipy na správný poměr surovin, které polevě zajistí vhodnou konzistenci, vzhled a chuť nebo návod, jak vytvořit kornoutek z pečicího papíru. Buďte jako profesionální cukrář - stačí kvalitní čokoláda a můžete začít zdobit ty nejlepší sladké pochoutky!

Tagy

Základy pečení a zdobení

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 400 g hořké čokolády (52 % kakaové sušiny)
  • 280 g ztuženého rostlinného tuku

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 873 kJ / 1 165 kcal

Bílkoviny

4,90 g

Tuky

101,30 g

Vláknina

7,00 g

Sůl

0,05 g

Sacharidy

61,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Čokoládu nalámanou na menší kousky společně s tukem rozpustíme ve vodní lázni. Hotovou směs necháme zchladnout na správnou teplotu a konzistenci.

Jak zjistit, kdy má čokoládová poleva správnou teplotu? Přiložte kousek na spodní ret, ke by neměla ani pálit, ani studit.

02.Polevu naplníme do sáčku vyrobeného z pečicího papíru (použít můžete i cukrářský sáček), odstřihneme špičku a použijeme ke zdobení vánočního cukroví nebo sladkého pečiva.

Zbylou polevu nevyhazujte! Skladujte v lednici a před dalším použitím ji ve vodní lázni opět rozehřejte.

Jak udělat kornoutek z pečicího papíru?

03.Z pečicího papíru vytvořte trojúhelník se dvěma velmi dlouhými stranami a jednou krátkou. Následně zatočte kratší stranou dovnitř, delším cípem obtočte kornoutek a utáhněte tak, aby byla špička úplně uzavřená. Zadní část otevřeného konce kornoutku několikrát zarolujte dovnitř, aby držel pohromadě. Naplňte, uzavřete zarolováním, ustřihněte špičku a zdobte dle fantazie.

Jak udělat žíhané stromečky z úvodního obrázku?

04.Připravíme tmavou čokoládovou polevu dle návodu výše, použijeme však pouze polovinu ztuženého tuku, aby byla hustší (140 g tuku na 400 g čoklády). Vlijeme ji do misky a necháme vychladnout na správnou teplotu.

05.

Podívejte se na krátké video, kde takové stromečky připravujeme. Klikněte na obrázek výše.

06.Mezitím rozpusťíme malé množství bílé čokolády a náhodně nastříkáme na připravený základ v misce tak, aby byly vidět kousky hnědé i bílé čokolády. Cukroví či sušenku pak vememe do ruky, obtiskneme na povrh strakaté polevy a hned vyndáme.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo