Prosátou mouku, cukr, změklé máslo a zrníčka z vanilkového lusku za pomocí robotu vypracujeme v kompaktní těsto.
Tip: Samotný lusk bez semínek si schováme na vaječný likér nebo ho vložíme do dózy s cukrem, necháme alespoň měsíc odležet a získáme tak pravý domácí vanilkový cukr. Lusky můžeme v průběhu času i přidávat.
Těsto ještě krátce zpracujeme rukama do tvaru cihličky, zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den těsto vyndáme z lednice, necháme 15–20 minut změknout a pomoučněné mezi dvěma listy pečicího papíru rozválíme plát silný asi 3–4 mm. Vykrájíme kolečka, která přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C s programem horkovzuch a pečeme asi 8–10 minut dorůžova. Hotové necháme vychladnout.
Tip: Upečená kolečka můžete skladovat na suchém chladném místě v uzavřené dóze a ozdobit až později.
Marcipán si vyválíme na asi 2 mm tenký plát (během vyvalování podsypáváme moučkovým cukrem nebo kukuřičným škrobem) a pomocí vykrajovátka tvoříme vločky či jiné tvary dle libosti. Hotové tvary pokládáme na talířek jemně pocukrovaný moučkovým cukrem.
Půlku upečených a vychladlých koleček potřeme citronovým krémem, který jsme si připravili podle triku Kulinářské akademie Lidlu a každé přiklopíme ještě jedním kolečkem. Vrchní kolečko potřeme polevou z bílé čokolády.
Tip: Polevu z bílé čokolády připravíte rozpuštěním 200 g bílé čokolády na vaření FinCarré a 12 g stoprocentního ztuženého tuku.
Na ještě nezatuhlou polevu umístíme vykrájené vločky z marcipánu a pro výsledný efekt cukroví zastříkneme stříbrným prachem ve spreji. Při práci se sprejem mějte na paměti, že méně je někdy více a stačí jen několik stisknutí.
Hotové cukroví skladujeme v uzavřené dóze v lednici, kde vydrží až několik týdnů.
Tip: Jak připravit citronový krém se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.