Vaječný likér
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Domácí vaječný likér udělá radost všem u štědrovečerní tabule a navíc skvěle poslouží i jako milý vlastnoručně vyrobený dárek. Jeho přípravu přitom hravě zvládnete klidně i v předvečer Štědrého dne. Šéfkuchař Roman Paulus k tomu připravil přehledný video návod, díky kterému zjistíte, jak smetanu, kondenzované mléko, vanilku, žloutky a cukr zpracovat v základ, který potom můžete naředit alkoholem dle svého výběru. Tradiční volbou je tuzemák, ale můžete přidat i amaretto, kávový likér, brandy a nakonec třeba ještě skořici a karamel.

Tagy

Nápoje

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 500 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 200 ml kondenzovaného mléka
  • 400 g moučkového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 × vanilkový lusk
  • 300 g (asi 12 ks) žloutků
  • 100 ml amaretta
  • 400 ml tuzemáku

Orientační nutriční hodnoty

Energie

26 104 kJ / 6 233 kcal

Bílkoviny

78,50 g

Tuky

266,80 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

1,45 g

Sacharidy

621,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Smetanu, kondenzované mléko, vanilkový cukr, zrníčka z vanilky i zbylý lusk a polovinu dávky moučkového cukru přivedeme do mírného varu a asi 3 minuty za stálého míchání povaříme.

02.Žloutky a zbylý cukr vyšleháme do pěny. Část smetanové směsi vlijeme za stálého míchání ke žloutkům a posléze vše zpět do hrnce. Za stálého míchání, při mírném plameni, necháme zhoustnout (přibližně při teplotě okolo 75 až 80 °C, zabere to 5 až 10 minut). Dáváme velký pozor, aby se nám likér nepřipálil a vajíčka nesrazila.

03.Do hotového krému přilijeme tuzemák a amaretto a důkladně promícháme. Přecedíme a slijeme do lahví. Skladujeme v lednici.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo