Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Citronový krém

Citronový krém se skvěle hodí k palačinkám nebo vaflím, ale stejně dobře ho můžete použít jako základ na šlehačkový krém, který se potom dobře vyjímá v piškotových dortech. Ale jak na něj? Je to snadné – o tom vás přesvědčí šéfkuchař Roman Paulus. Jako základ budete potřebovat připravit pastu z cukru a citronové kůry, tu pak smícháte v rendlíku s dalšími ingrediencemi – citronovou šťávou, žloutky a nakonec i máslem. Roman Paulus vám dá navíc tipy, jak zajistit, aby se krém nesrazil a měl i po dokončení krásně hladkou konzistenci. V lednici vám vydrží klidně i celý týden, ale určitě nebudete mít sebemenší problém si na něm pochutnat dříve.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 kůra z dvou bio citronů
  • 100 ml citronové šťávy
  • 6 žloutků
  • 115 g studeného másla
  • elektrický sekáček
  • kovové sítko
  • struhadlo
  • sklenice
  • potravinová fólie

POSTUP

Cukr a nastrouhanou citronovou kůru rozsekáme v elektrickém sekáčku.

Následně přendáme do rendlíku, přidáme citronovou šťávu a žloutky. Metličkou dobře rozmícháme, zapneme mírný plamen a pomalu zahříváme.

Jakmile krém párkrát probublá a zhoustne, vypneme plamen a vmícháme do něj studené máslo. Ještě teplý propasírujeme přes sítko, nalijeme do sklenice, přikryjeme potravinářskou fólií a uzavřeme. Skladujeme v lednici, kde vydrží až týden. 

Tip: Díky potravinové fólii se na krému nevytvoří škraloup. 

Získáme krémový sladko-kyselý krém, který se skvěle hodí na dochucení vaflí, palačinek, vdolků, scones nebo s obyčejným piškotem jako zákusek. Je možné i část použít k ochucení krému, kterým naplníme a ozdobíme dort.

Tip: Jak připravit domácí vafle, palačinky, vdolky nebo scones zjistíte v receptech Kuchyně lidlu.

V zahraničí je tento krém známý jako „lemon custard“, někdy se můžeme i setkat s označením „lemon curd“.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU