Roman Paulus
Doba přípravy55 min.

Bezlepkové hrudky se sušeným ovocem

Vánoce se rychle blíží, a tak je třeba začít myslet na to, jakým cukrovím budete letos dělat radost svým svátečním hostům. Jedno takové připravil i šéfkuchař Roman Paulus a rád vás ho naučí. Jsou to hrudky se sušeným ovocem, které se kromě jiného připravují ze smetany a pohankové mouky, takže jsou zcela bezlepkové a natolik snadné, že vám s jejich přípravou zvládnou pomoct i děti. Před pečením stačí do pohankového těstíčka přidat už jen sušené ovoce a mandle namočené ve vodě (a troše tuzemáku, chcete-li).
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na bezlepkové hrudky se sušeným ovocem

  • 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 1 × špetka soli
  • 300 g pohankové mouky
  • 1 × špetka skořice
  • 40 g medu
  • 80 g sušeného ovoce (meruňky, rozinky, švestky)
  • 70 g mandlí
  • 100 ml vody
  • 40 ml tuzemáku
  • cedník
  • pečicí papír
  • pečicí plech

POSTUP

Mandle nasekáme nahrubo a asi na 10 minut namočíme do horké vody s trochou tuzemáku (na 100 ml vody asi panák tuzemáku). Následně je slijeme a lehce osušíme (neměly by být úplně vysušené).

Smetanu přivedeme do varu, přidáme špetku soli, pohankovou mouku a vytvoříme kaši. Těsto v hrnci ochutíme skořicí, medem a krátce provaříme.

Přidáme nakrájené sušené ovoce a připravené mandle.

Necháme trochu vychladnout, abychom si nespálili ruce, a tvoříme malé hrudky, které položíme na plech s pečicím papírem a trochu splácneme.

Pečeme na 160 °C 12–15 minut. Mandle mírně zezlátnou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.